Пет големи банки са глобени с $3,4 млрд. за манипулиране на валутните курсове

Пет големи банки ще плащат глоби от общо 3,4 млрд. долара към надзорните органи на САЩ, Великобритания и Швейцария за манипулиране на валутните курсове и липса на контрол върху бизнес практиките при сделките на международните валутни пазари, съобщиха световните агенции. Санкции се налагат върху Джей Пи Морган (JPMorgan), Роял банк ъв Скотланд (Royal Bank of Scotland – RBS), Ситигруп (Citigroup), Ю Би Ес (UBS) и Ейч Ес Би Си (HSBC). Продължава отделно разследване на Barclays.
Най-големи глоби от 799 милиона долара търпи Ю Би Ес, на второ място със санкции от 668 милиона долара е Ситигруп, трета е Джей Пи Морган с 662 млн. долара. Глобите за Ар Би Ес са 634 млн. долара, а за Ейч Ес Би Си – 618 млн. долара.
Британската Служба за финансово поведение (FCA) наложи глоби от 1,77 милиарда долара, американската Комисия по фючърсна търговия (CFTC) – 1,48 млрд. долара, а швейцарският регулатор FINMA – със 138 млн. долара. FCA, която е работила в сътрудничество с другите регулатори, изтъкна, че нарушенията и пропуските „подкопават доверието в британската финансова система и поставят почтеността й в риск“.По думите на генералния директор на FCA Мартин Уийтли, „компаниите трябва да поемат отговорност за поправянето на пропуските. Те трябва да гарантират, че брокерите им не мамят системата, за да увеличават печалбите и не пораждат безпокойство относно етиката на поведението си“.
Засечените нарушения са направени в периода 1 януари 2008 и 15 октомври 2013 г. През това време финансовите институции не са осъществили адекватен и ефективен контрол върху сделките си на международните валутни пазари. През това време брокери в различни банки формирали „сплотени групи“ за споделяне на информация за дейността на клиенти, като те били обозначавани с кодови имена като „тримата мускетари“, „1 отбор, 1 мечта“ и „А-отборът“.
Пропуските бяха обект на разследване в продължение на една година, след като се появиха твърдения, че международните валутни пазари, на които банките и други финансови институции да търгували помежду си валута, е бил манипулиран. Около 40 на сто от валутната търговия се извършва в Лондон, а всеки ден на тези пазари се търгува валута на обща стойност 5,3 трилиона долара.
При разследването са били проверени дигиталните комуникации между брокерите, както и системите за изпращане на съобщения между тях и интернет чатове. По думите на британския министър на финансите Джордж Озбърн, наложените санкции са част от „дългосрочен план за поправяне на пропуските в британските банки и в икономиката”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *