Печалбата на банките доближава рекорда отпреди кризата

Печалбата на банките доближава рекорда отпреди кризата . Печалбата на банките продължава да бележи двуцифрен растеж с всеки пореден месец и вече достига рекорда отпреди кризата. В края на октомври трезорите са отчели чиста печалба от 1.379 милиарда лева, сочи статистиката на БНБ. Така по всичко личи, че 2018-а ще бие рекорда от 2008 година, когато бе отчетена чиста печалба на банковия сектор от 1.387 милиарда лева.

Резултат с изображение за банки печалби

В сравнение с октомври миналата година ръстът е 38%. Тогава печалбата на банките е била 1.001 милиарда лева, посочва БНБ.

Около 60% от печалбата обаче идва от големите трезори – Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ и Пощенска банка, докато по-малките финансови институции и банкови клонове от трета група са на загуба.

Добрите финансови резултати трезорите постигат на фона на падащи лихви, достигнали исторически ниски нива, както и на банкови сливания. В края на октомври лихвите по ипотечните кредити паднаха средно до 3.26%. Потребителските заеми, въпреки че през последната година леко вървят нагоре, също са рекордно евтини – 8.6% средна лихва. Лихвите по депозитите пък все повече доближават нулата и на практика доходността по тях е отрицателна заради таксите и комисионите, информира в.Сега.

Именно таксите и комисионите компенсират през последните две години намалелите приходи на банките от техния основен бизнес – кредитирането. Доходите от такси в края на октомври достигат 881 милиона лева, което е с 55 милиона повече в сравнение със същия период отпреди година. От лихви доходите за десетте месеца на годината са 2.275 милиарда лева при 2.235 милиарда лева през миналата година.

Всъщност за по-голямата печалба спомага ръстът в кредитирането. Кредитният портфейл на банките се е увеличил от началото на годината с 8.4% и в края на октомври достига 60 милиарда лева.

Друга причина за печалбата е оптимизирането на разходите – намалели са разходите за обезценка на финансови активи, като за десетте месеца на годината те са 365 милиона лева при 585 милиона година по-рано.

Въпреки почти нулевите лихви депозитите продължават да растат, показва статистиката на БНБ. В края на октомври те достигат 81.6 милиарда лева. С 469 милиона лева, или с 2%, са нараснали спестяванията на фирмите, а със 188 милиона лева, или с 0.4% – на домакинствата.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *