Печалбата на най-голямата банка в Европа намалява с 18%

Най-голямата банка в Европа HSBC обяви спад на печалбата си преди облагането с данъци през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година въпреки силните резултати в Азия, предава Ройтерс.Най-голямата банка в Европа HSBC обяви спад на печалбата си преди облагането с данъци през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година въпреки силните резултати в Азия, предава Ройтерс.Най-голямата банка в Европа HSBC обяви спад на печалбата си преди облагането с данъци през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година въпреки силните резултати в Азия, предава Ройтерс.

Резултат с изображение за HSBC

Банката съобщи, че печалбата й преди данъци е намаляла с 18% на годишна основа до 4,8 млрд. долара през трите месеца до септември. След някои ефекти печалбата преди облагането с данъци на HSBC се е понижила с 12 на сто до 5,3 млрд. долара. Анализатори прогнозираха, че печалбата преди данъци на кредитора ще намалее с 11% до 5,3 млрд. долара през третото тримесечие.

Приходите на HSBC за тримесечието са достигнали 13,36 млрд. долара, което е спад с 3% на годишна основа.

Временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин заяви, че части от бизнеса на банката, особено в Азия, са се представили добре в „променяща се среда през третото тримесечие“. Банката съобщи, че печалбата й преди данъци в Азия е нараснала с 4% спрямо миналата година благодарение на „устойчивото представяне в Хонконг“, информира investor.bg.

Но в други части резултатите на HSBC са били „неприемливи“, включително бизнесът в Европа, допълни Куин.

„Предишните ни планове вече не са достатъчни за подобряване на представянето на тези бизнеси заради влошаването на перспективите за растеж на приходите. Поради това ускоряваме плановете за преформулирането им и преместваме капитали към места с възможности за по-голям растеж и по-висока възвръщаемост“, отбеляза Куин.

Нетният лихвен марж, който е показател за рентабилността на кредитирането, е достигнал 1,59% през деветте месеца на 2019 г., което е под равнището от 1,67% през септември 2018 г.

Печалбата на акция е била 57 цента спрямо 56 цента година по-рано.

Въпреки че централата на банката се намира в Лондон, тя извлича по-голямата част от печалбата си в Азия, особено в Хонконг. През първото полугодие на 2019 г. градът е съставлявал 51,7% от печалбата на банката преди облагането с данъци, сочат предишните й финансови отчети.

Хонконг е парализиран от мащабни и все по-ожесточени демонстрации от юни насам, които се отразяват негативно на голяма част от дребния и средния бизнес в града. През август HSBC обяви мерки като понижаване на лихвите и на таксите, за да помогне на дребните и средните предприятия в Хонконг на фона на икономическата несигурност.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *