ПИБ и ЦКБ повишават лихвите по срочни депозити

Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Централна кооперативна банка (ЦКБ) са повишили лихвените проценти по предлаганите от тях срочни депозити за физически лица през септември, а Ти Би Ай банк е подобрила ценовите условия по привличаните от клиентите си безсрочни спестявания. Това показват наблюденията на анализаторите от финансовия портал „Моите пари“ за септември в редовния им месечен обзор на промените на пазара на банкови услуги за гражданите и домакинствата.

Данните от обзора сочат, че през изминалия месец ПИБ е увеличила лихвите си по един от най-популярните си продукти – Едногодишен свободен депозит в левове и евро, като средното нарастване на лихвата по отделните периоди на депозита е с 1.80 процентни пункта (пр.п.). При ЦКБ по-добри са лихвените условия по тримесечните стандартни срочни депозити в лева и евро, като повишението е съответно с 0.25 пр.п. по левовите и с 0.50 п.п. по евровите вложения. Лихвите по спестовна сметка „Свободни пари“ на Ти Би Ай банк нарастват с между 1 и 1.5 пр.п. в зависимост от размера и валутата на вложените средства.

Необичайно увеличение
Промените идват на фона на установилата се от няколко години насам тенденция на плавно понижаване на лихвените равнища по депозитите. Според анализаторите обаче става дума за еднократни движения, които могат да се обяснят с отлива на средства от системата през лятото покрай събитията около Корпоративна търговска банка и ПИБ. По данни на БНБ през юни от банковия сектор бяха изтеглени малко над 1 млрд. лв. от домакинства, фирми и финансови предприятия (посредници, застрахователни дружества, пенсионни фондове и др.), но в следващите месеци паричната статистика на централната банка показа, че тези средства постепенно се връщат в системата.

„Според мен е нормално банките, при които беше наблюдаван най-сериозен отлив на средства, да се опитат да върнат част от този отлив обратно“, коментира Десислава Николова, старши анализатор потребителски финанси в „Моите пари“. По думите й не може да се говори за масово явление на пазара, а за стъпки на отделни банки, и то само по някои от офертите им.

Запазване на тенденцията
От портала обаче подчертават, че наблюдаваните подобрения в офертите по спестовните продукти са „твърде плахи и крайно недостатъчни, за да се говори за покачване на лихвеното равнище“. През последните близо пет години предлаганата от банките доходност по вложенията на граждани и фирми плавно намалява след отбелязаните рекордно високи равнища в периода на т.нар. депозитна война.

„В никакъв случай не очаквам депозитите да обърнат курса си и да се променят. Лихвите продължават, макар и плавно, да се понижават“, посочва Николова. „Повишенията при някои банки може да са по-скоро в резултат на временна нужда от ликвидност“, допълва тя.

Наблюденията на анализаторите от „Моите пари“ показват запазване на относително непроменени равнища и при лихвените проценти по потребителските и ипотечните кредити за физически лица. „Промените в Закона за потребителския кредит не изиграха кой знае каква роля в посока понижаването на лихвеното равнище и като цяло годишният процент на разходите се запази, а на пазара няма да има промяна в статуквото“, прогнозира Десислава Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *