Пилешкото поскъпва с повече от лев

Пилешкото месо ще поскъпне с повече от 1 лев за килограм, съобщиха от Съюза на птицевъдите в България. Заради националната зърнена криза яйцата и птичето месо ще достигнат ценови пик.

Чака ни скъпо пилешко месо и от понеделник цената на дребно ще гони 5 лева и повече за килограм при производствени нива от 4 лева, съобщиха представители то бранша. Потребителските цени на яйцата ще достигнат до 22 стотинки.

Според Борис Стоименов от Съюза на птицевъдите сме свидетели на национална зърнена криза, въпреки че администрацията отрича това. Наблюдаваме шоково покачване на цената на пшеницата, а тя като съставка е 70 процента от фуражната смес, с която изхранваме пилетата, каза Стоименов. По думите му цените на пшеницата сега са тръгнали нагоре до 400 лева за тон и това е 2,5 пъти повече от преди. По тази логика цената на месото пък е вече е с над 1500 лева за тон по-висока.

Реколтата от царевица тази година е катастрофална и няма да имаме повече от 200000 тона, които обаче са собственост на дребните стопани, каза Иван Ангелов от съюза. Очаква се внос на царевица и пшеница на много по-ниски нива, основно от Бразилия, и ако цената на зърното се закрепи до 300 лева за тон, пилешкото месо няма да поскъпва повече.

От Съюза на птицевъдите прогнозират фалити на някои от по-дребните производители, ако нивата не се нормализират. Според Борис Стоименов това ще е пикът на цените на птичето месо у нас и от септември можем да очакваме понижения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *