Пирински: Дянков е чужд, сляп, глух и заплаха за националната сигурност


A
+

В парламента избухна скандал, след като Георги Пирински обяви Симеон Дянков за заплаха на националната сигурност и го нарече „чужд, сляп и глух” за проблемите на страната. Левият депутат, който е бивш председател на парламента, имаше въпрос към финансовия министър по време на парламентарния контрол за данъчната тежест в България. Той упрекна правителство, че има силно дебалансиран бюджет с огромен дефицит от 1,6 млрд. лева, който според него по никакъв начин не може да се препише на предишните управляващи, предаде БЛИЦ.

Според Пирински заради разбитата данъчна администрация неразумното повишаване на акцизи, разпространението на контрабандата и засилването на сивия сектор, в който са тласнати десетки хиляди фирми, приходите изостават с над 1 млрд. лева.
420 млн. лева бяха загубени поради намаляване на осигурителната тежест с 2 процентни пункта, което не доведе до повече работни места, както се надяваше ГЕРБ, възмути се още социалистът.

За 2013 г. заложените параметри в дългосрочния бюджетен план на България ще осигурят най-ниската данъчна тежест от всички европейски страни, отговори му Дянков, цитиран от БТА. Той поясни, че по отношение на данъчната тежест към 2008 г. България е била на шесто място сред страните в ЕС – след Словакия, Латвия, Литва, Ирландия и Естония. В края на 2009 г. данъчната тежест е намаляла с 2.7 на сто и е достигнала 30.2% от БВП, с което страната ни се е придвижила до пето място. Според заложените параметри в конвергентната програма на правителството през 2012 г. страната ни ще бъде на четвърто място по данъчна тежест.

Основната цел на фискалната политика на правителството, съгласно конвергентната програма, е поддържане на стабилен бюджет чрез структурни реформи и повишена ефективност на разходите в публичния сектор, посочи Дянков. Според него по този начин се гарантира дългосрочната устойчивост на публичните финанси предвид риска от застаряване на населението.

Георги Пирински изрази неудовлетвореност от отговора, тъй като по думите му той е формален.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *