Планът „Юнкер“ ще подкрепи само един наш проект

България има шанс да получи финансиране само по един от общо 18 проекта, с които страната ни кандидатства за финансиране по т.нар. План „Юнкер“ на Европейската комисия. Това става ясно от доклад на работната група по проектите, кандидатстващи за финансиране от Плана за стратегически инвестиции на ЕС за 2015-2017, съобщи БГНЕС. В работната група влизат представители на ЕК, Европейската инвестиционна банка и държавите – членки на ЕС.

Планът „Юнкер“ предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на страните от ЕС. В края на 2014 г. България кандидатства за финансиране с 18 проекта на стойност над 3.5 млрд. евро. Шансовете засега са да получим едва 38 млн. евро, при това по съвместен проект с Гърция – изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни, става ясно още от доклада. В официална информация на българското Министерство на енергетиката от март т.г. обаче индикативната стойност на газовата връзка е определена на 220 млн. евро.

Сред другите проекти бяха скоростните пътища между Видин и Ботевград и Русе-Велико Търново, както и магистралата София-Калотина, модернизацията на жп инфраструктура по направлението Русе-Варна и Карнобат-Синдел. Страната ни кандидатства още за изграждане на нова електропреносна мрежа, подмяна на ВиК на 40 общини, както и с проект за саниране на панелните блокове.

ВИЗИТА

Планът „Юнкер“ ще бъде обсъден на 16 април, когато в София ще пристигне зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Визитата на Катайнен е част от роуд шоуто, с което в държавите – членки на ЕС, се представя планът за инвестиции. Преди да дойде в България, Юрки Катайнен ще е на посещение в Холандия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *