Плащаме данък за компенсаторките

Облагат доходите от продажба на антики и произведения на изкуството

Данък върху доходите от продажба на антики и компенсаторки се плаща от началото на 2007 г. В момента тече кампанията за пускане на данъчни декларации за доходите от изминалата година. Но е добре да знаете какви налози ще трябва да плащате и върху сключваните сега сделки.

Ако продадете инвестиционните си бонове или компенсаторни записи на фондовата борса, ще трябва да впишете спечелените пари в годишната данъчна декларация за доходите от 2007 г. и да платите данък върху тях. Тази декларация ще се подава до 30 април 2008 г. Както и досега налози не се плащат за доходите от търговия на Българска фондова борса с акции и дялове от взаимни фондове.

Нов момент в закона е, че данъци вече се плащат и върху доходи от търговия с чужда валута. Данък ще трябва да платят както едноличните търговци, които държат обменните бюра, така и хората, които активно играят на световния пазар, като търгуват с долари, британски лири или японски йени. При съвременните средства за комуникация това може да се прави и от домашния компютър.

Налог вече ще трябва да плащате, ако продадете произведения на изкуството, антики или предмети за колекции. Тези доходи също ще трябва да се обявят в годишната данъчна декларация.

При връщане на хартия или желязо в пунктовете за събиране на отпадъци вече също ще се плаща данък върху доходите. Но клошарите няма да подават данъчни декларации. Налогът върху парите за предаденото желязо е 15% и трябва да се внесе в хазната от този, който държи пункта за вторични суровини. Налогът се плаща до края на месеца, следващ месеца, през който желязото или хартията са изкупени.

Ако получите кола като дарение и я продадете няколко месеца по-късно, ще трябва да платите данък върху получените пари. Налог не се дължи, ако задържите колата поне година, преди да я продадете, гласи новият закон.

Заради бума в продажбите на имоти значително са облекчени изискванията за плащане на данъци. Ако през 2007 г. продадете един недвижим имот, няма да платите налог върху получения доход, независимо кога сте придобили апартамента. До миналата година трябваше да сте живели в имота поне 3 години, за да не платите данък при продажбата му. Ако през 2007 г. продадете два имота, няма да платите данък за получените пари, ако сте ги притежавали над 5 години.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *