Плащаме за селска къща колкото за топ хотел.

Хотели с пет звезди по морето изравниха цените на офертите си с предложенията за отдих в селските къщи за циганското лято до края на септември. В момента има оферти за нощувка със закуска по 30 лева на човек и по курортите, и в провинцията, а наемането на цяла къща от по-голяма компания излиза около 130 лева на ден, показа проверка на „Монитор“.

За четирите почивни дни покрай Деня на Независимостта обаче почти няма свободни места в обектите за селски туризъм, качествените къщи са пълни до края на месеца, останали са малко свободни места и за Коледа и Нова година, съобщи за „Монитор“ Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села. Ръстът в селския туризъм през това лято е около 20%, домакините успяват да спечелят гостите си не само с легло и закуска, но и с допълнителни атракции като занаятчийство, конен спорт, велопътешествия и други. Най-находчивите собственици предлагат и СПА услуги.

Хотелите в селските райони са около 1300, като техния брой се е увеличил повече от 2,5 пъти от влизането ни в ЕС. От всички туристи, почивали у нас това лято, около 14,5-15% са били предпочели селата, уточни още Борисов. Има промяна в профила на туристите и все повече хора с високи финансови възможности избират почивката далеч от курортната шумотевица, констатира той. Една от причините за тези нагласи е по-високата гаранция за качеството на храната и услугите.

Най-посещавани са обектите близо до културно-историческото наследство, все по-често гостите се захващат да варят лютеница и да правят баница, а чужденците не се притесняват да стават в ранни зори, за да доят овце и кози.

За дългия уикенд, който предстои, все още има свободни оферти за повечето морски хотели, които предлагат и ол инклузив услуги. Неповторими преживявания обещават и от планинските курорти. На повечето места там обещават бонуси, които все по-често имат значение при крайния избор, коментират специалистите. Това най-често са спа процедури или безплатно настаняване на децата.

За закриване на сезона в Слънчев бряг реномиран четиризвезден хотел кани гости на ол инклузив срещу 43 лева на ден, само 21 лева излиза престоят със закуска и вечеря в крайбрежен хотел в Балчик.

В Банско пък може да се отседне само срещу 36 лева, като офертата включва нощувка, закуска, обяд и вечеря, и балнеоложки глезотии.

Съседите от Гърция, където се очаква да отидат не малка част от българите по време на почивните дни, също са подготвили изгодни предложения. Най-ниската оферта е за тридневен престой без допълнителни екстри, включително закуска, е 88 лева на човек в апартамент на брега на морето. 400 лева излиза петдневен престой в четиризвезден хотел на Халкидики на база ол инклузив, като редукцията на цената е 23% и важи само за септемврийските празници.

Очаква се за четирите почивни дни над 350 000 българи да тръгнат на път, като 70 хил. ще минат граница. Над 100 млн. лева ще похарчат нашите сънародници в последния дълъг уикенд за годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *