Плащанията по 60/40 са 89 млн. лева две седмици преди края на срока

Засега в схемата са участвали 7664 фирми, като компенсации са платени за над 205 хил. заплати

Обявиха кои сектори получават подкрепа по мярката "60:40" - bTV ...

Две седмици преди крайния срок за кандидатстване по мярката, станала известна като 60/40, изплатените компенсации за заплатите на работниците са 88.7 млн. лева. Това е едва около 9% от предвидените в началото на извънредното положение 1 млрд. лева за подкрепа на бизнеси, които не съкращават служителите си въпреки спряната или ограничена дейност. Това става ясно от списъците с изплатените суми, които Националният осигурителен институт публикува.

От данните се вижда, че в схемата са се включили общо 7664 дружества, които са получили компенсации за над 205 хил. заплати за месеците март, април и май. Тук конкретният брой служители, за които е платена помощта, не може да се каже, тъй като фирмите кандидатстват с отделен списък всеки месец и понякога даден служител може да участва три пъти, а друг път да става дума за различни хора от предприятието. Грубо може да се изчисли, че благодарение на тази мярка са запазени, поне засега, около 100 хил. работни места.

Кой кандидатства

Докато през март сред кандидатите за помощта по мярката 60/40 преобладаваха компаниите от пряко засегнатите бизнеси като туризъм и търговия (съответно 22% и 18% от всички), през април основният получател на помощ са експортно ориентирани компании от сектор машини (32% от всички). Сега обаче сборните данни показват едно своеобразно изравняване – машините са водещи с 16.5%, следват търговията с 15.3% и туризмът с 14.9%. Транспортът участва с малко под 10%, като значителен дял имат и фирмите от секторите „Химия“, „Строителство“ и „Текстил“. Най-малко са получилите помощ фирми от далекосъобщенията, горивата и финансите.

НОИ плаща за март по схемата 60/40 - От деня - БНР Новини

Променя се и разрезът на получилите бюджетна субсидия компании по размер – ако за март преобладават микрофирми (40% от всички), към април 38% от компаниите са големи, а най-малките формират едва 25%. Сега ситуацията е по-изравнена – микропредприятията са 30%, следват големите с 25%, малките – с почти 22 на сто, информира capital.bg.

ТОП 10

По размер на получената субсидия също има размествания спрямо март и април. На първо място остава производителят на кабелни системи за автоиндустрията – „СЕ Борднетце – България“, а втори се нарежда заводът на „Язаки“, който по-рано въобще не влезе в челната десетка. Същото се отнася за „Идеал Стандарт-Видима“ и „Българиан еър чартъ

Общо десетте най-големи бенефициента по програмата са получили малко над 12.3 млн. лв., или 13.8% от всички плащания. За сравнение – средната помощ за всичките 7664 фирми към момента е 11.5 хил. лева на едно предприятие.

Транспортна фирма: Схемата 60/40 не ни помага - Бургас - dnews.bg

От 1 юли мярката 60/40 ще бъде преформатирана и до нея ще имат достъп на практика фирми от всички сектори, стига да успеят да докажат спад на приходите си от поне 20%. Също така за секторите транспорт и туризъм се очаква да е във варианта 80/20, като се чака само одобрението на ЕК. Отделно 30 млн. лв. ще бъдат прехвърлени от оперативна програма „Транспорт“ към програма „Иновации и конкурентоспособност“, с които ще се създаде нов продукт за грантово подпомагане за автобусните превозвачи. Също така 160 млн. лв. ще се отпуснат за наемане на регистрирани в бюрата по труда безработни лица. За тях работодателите ще получават минимална заплата за определен период от време, като 50 млн. лв. ще са приоритетни за сектор туризъм.

Това стана ясно на кръгла маса на двата бранша с участието на министрите на транспорта Росен Желязков, на туризма Николина Ангелкова, на социалната политика Деница Сачева, представители на ББР, МВР и други институции.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *