Пловдивчани ще плащат по-висок данък за колите си от столичани

Пловдивчани ще плащат по-висок данък за автомобилите си от столичани дори и с новия начин на изчисляване на налога. Общинският съвет на втория по големина град гласува вчера новите ставки за 2019 г., въпреки настояването на опозицията те да бъдат по-ниски.

Резултат с изображение за данък коли

От тази година формулата за определяне на данък МПС е променена, като освен досегашните компоненти, отчитащи мощността на двигателя и възрастта на автомобила, тя вече включва и неговата екокатегория. Промяната бе направена, за да се утежни налогът за старите и замърсяващи околната среда коли без евростандарт или с Евро 1,2 и 3, а за новите коли с по-високи екостандарти да има по-голямо облекчение от сегашните налози.

Тъй като над 60% от автомобилния парк в страната е на възраст над 20 години, голяма част от кметовете заявиха предварително, че ще приложат най-ниските ставки, които законът определя, за да може данъкът да е социално поносим. Освен това тази година са и местните избори, което също е причина общинарите да бъдат предпазливи. Така например Столичната община ще наложи минимални ставки по водещия компонент в определянето на данъка – мощността на двигателя. За разлика от столицата обаче пловдивските общинари вчера гласуваха по-високи данъци, което предизвика недоволство сред опозицията. Оттам поискаха изравняване със столицата. Всъщност и до момента пловдивчани плащаха по-висок данък за един и същ вид автомобил. „За коли с мощност 100 конски сили до 5 години в Пловдив ще начисляват 105 лв., докато в София данъкът ще е 75 лв. За същите коли, но на възраст от 5 до 10 г. данъкът за пловдивчани е 68 лв., а за софиянци – 46 лв.“, посочи вчера общинският съветник Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. Голяма разлика се получавала и при по-мощните автомобили. За кола с мощност 140 к.с. до 5 г. данъкът в Пловдив е 142 лв., а в София -104 лв. При 110 к.с. от 15 до 20 г. сумата в Пловдив е 131 лв., а за София – 89 лв. Собствениците на автомобили с мощност 204 к.с. от 5 до 10 г. трябва да внасят 344 лв., ако са регистрирани в Пловдив. В София за същите коли данъкът е 217 лв., изброи Каназирева, информира в.Сега.

Междувременно вчера зам.-кметът на София по финансовите въпроси Дончо Барбалов обяви чрез профила си във Фейскбук, че столичани вече може да плащат данъка за автомобилите за тази година. Очакванията са, че за една трета от колите – по-новите, налозите ще паднат в сравнение с миналата година. За останалите две трети ръстът ще е различен според възрастта на автомобила и мощността на двигателя му. Столична община предлага и електронен данъчен калкулатор, на който всеки собственик на автомобил може да изчисли новия налог.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *