Пловдив посреща двама патриарси

Той ще отслужи тържествен молебен в съслужение с Българския патриарх Максим в митрополитския храм „Света Марина”. Преди това Негово Светейшество ще отдаде почит на своите сънародници, паднали в битки по нашите земи. Първойерархът на Руската православна църква ще поднесе два венеца – пред паметника на Цар Освободител, който отбелязва паметта на падналите войни през войната 1877-78 г. и пред паметника, наричан Альоша, който отбелязва паметта на загиналите руски войни през Втората световна война.
Домакин на гостите от Русия в Пловдив е Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Той ще поднесе венци пред двата паметника на Хълма на освободителите – Църквата всякога тачи паметта на воините, загинали за каузите на народа си.
Дядо Николай ще посрещне госта на границата на Пловдивска епархия – традиция, която спазва, откакто е митрополит в богоспасаемата ни епархия.
Народът ще посрещне Негово Светейшество патриарх Кирил в градинката на площад „Джумая” в 17.40 ч.
7 топовни салюта ще възвестят пристигането на Негово Светейшество в Пловдив и по този начин ще оповестим, че патриарх Кирил е вече в града ни, за да се помоли за нас – такава е историческата традиция при посрещане на високи гости.
Свещениците от Пловдивска епархия, облечени в богослужебни одежди, ще поведат лития – тържествено шествие, с което Пловдив ще изрази радостта си от визитата на патриарх Кирил. Иподякони от пловдивските храмове ще носят хоругви – църковни знамена с изписана икона и кръст, които напомнят победата на Господ Иисус Христос над ада, дявола и смъртта, и които подсилват вярата на хората, че под защитата на Бога за тях не е страшен никакъв враг.
Духов оркестър ще свири празнични маршове. Гвардейска рота ще придружава делегацията до храма „Света Марина”. Танцьори от ансамбъл „Тракия”, пременени в народни носии от всички етнографски области в Пловдивска епархия, ще хвърлят свежи цветя пред гостите.
Патриарх Максим ще посрещне Руския патриарх Кирил на солея пред иконостаса в храма „Света Марина”. Двамата ще заемат местата си на владишките тронове – мястото на архиерея  през време на богослуженията, където е изобразен Господ Иисус Христос, за да напомня на архиерея, че само той е Господ и Владика и че архиереят е отговорен пред него. И ще отслужат тържествен молебен за благоденствие на българския народ.
Очакват се хиляди православни християни и граждани от цялата страна да се отзоват на поканата да участват молитвено в богослужението на Техни Светейшества.
Храмът ще бъде тесен, за да побере всички. Затова ще бъдат монтирани видеоекрани в двора на митрополитски комплекс „Света Марина”, на ул. „Д-р Вълкович” и на ул. „Отец Паисий”.
Пловдивска православна телевизия ще предава на живо тържеството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *