Повече сделки с бизнес имотите

Силно полугодие за имотите, свързани с бизнес. Сделките с офис, търговски и логистични сгради растат, търсенето от наематели явно е силно, защото свободните площи намаляват, и логично цената, особено при офисите, започва да расте.

Причините са както в леко растящата българска икономика, така и в подобряващия се пазар в региона и ниските лихви по света и в страната.

Покупки с доходност

Сделките с бизнес имоти в България, сключени през първото полугодие на 2016 г., са с 80% повече спрямо същия период на миналата година. Данните на консултантската компания Forton показват, че стойността на придобиванията на офисни, търговски, индустриални площи и хотели, както и на парцели за строителство са достигнали 114 млн. евро. Почти аналогично число преди дни съобщиха и от Colliers International – 117 млн. евро.

Според анализа на Forton през тази година пазарът е доминиран от имоти, които носят доходност на своите собственици. През миналата година пазарът бе доминиран от сделки с терени. От Colliers пък отбелязват завръщането на чуждите инвеститори и че обектите не се купуват спекулативно или от директни ползватели, а са за генериращи доходност активи. Сред най-големите сделки има мол (Mall Plovdiv), офисни и логистични площи (Sofia Airport Center и Retail Park Plovdiv), хотел (хотелите „Изгрев“ и „Обзор“ на Златни пясъци), като купувачи са два чужди фонда и два местни инвеститора.

Сред причините за засилващия се интерес към бизнес имоти в България според анализаторите на Forton са стабилната политическа обстановка в страната и добрите икономически перспективи. „За инвеститорите в бизнес имоти България е все по-привлекателен пазар заради отличния баланс между риск и доходност в комбинация с добри икономически показатели“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton. Според него чуждестранните фондове търсят разнообразяване и България се явява подходящо място за това.

Пълни складове

Подобряването на икономическата среда води до търсене на индустриални площи – складове и фабрики. През тази година предстои завършването на 31 хил. кв.м логистични площи само в София, които ще бъдат отдадени под наем. „Сделката за сграда 2 на East Ring Logistic Park в Нови хан е показателна за стабилното търсене на модерни складови и логистични площи в София, което стимулира и предприемаческата активност“, обясни Владимир Гюрджиев, мениджър индустриални площи във Forton. По неговите думи наемът на подобни първокласни имоти се задържа около 4.2 евро за кв.м, а за района на летището надминава 5 евро.

Интересът към индустриалните имоти в София се увеличава, твърдят от Forton. Такива обаче на пазара трудно се намират, тъй като според консултантите всеки проект се изгражда за конкретни нужди на определен инвеститор и рядко след това се дават под наем. От данните се вижда, че свободните площи са около 2% и дори има недостиг на новоизградени и оборудвани със съвременни системи за безопасност площи.

Голямото търсене обаче остава валидно само за София, докато предлагането на индустриални площи в останалата част на страната остава слабо. Според Владимир Гюрджиев строителството на новите магистрали ще раздвижи имотния пазар в градове като Кърджали, Хасково и Плевен. Засега пазарът извън столицата е развит основно в Пловдив.

Като цяло в страната търсенето на индустриални имоти остава основно за леки производства и авточасти, в по-малка степен – за логистични операции, става ясно от анализа. Инвестициите са основно в собствени бази, или т.нар. строителство по поръчка – за нуждите на конкретен ползвател.

Повече наети офиси

През второто тримесечие на 2016 г. експертите са отчели 6% годишен ръст на обема на наетите офис площи, като те са достигнали 34 хил. кв.м в София. Според Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton, увеличението се дължи по-скоро на разширяването на съществуващия бизнес на компании в IT сектора и аутсорсинга. Тя обясни още, че поради недостиг на качествени офис площи компаниите са все по-склонни да наемат площи в строеж. През второто тримесечие в София са завършени около 7 хил. кв.м офиси и те ще достигнат 1.8 млн. кв.м. В строителство обаче са нови 170 хил. кв. метра, които ще бъдат готови до 2017 г информира capital.bg .

Наемите при първокачествените офиси вече са 13 евро/кв.м на месец, а за по-ниския клас Б остават в диапазона 6 – 8 евро. Заради високото търсене в Пловдив цената при високия клас вече е 8 – 10 евро, а в Бургас и Варна 6.5 – 8 евро.

В сегмента на търговията с бързооборотни стоки се наблюдават сериозни размествания. Заради финансовите си трудности Carrefour и „Пикадили“ са освободили част от локациите си, които според Forton ще бъдат заети скоро от техни конкуренти. През 2016 г. обаче не е имало разкриване на нови търговски обекти и общият обем на пазара е останал 718 хил. кв.м.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *