Подизпълнители в криза

Краят на 2008 г. се очертава да е много тежък за жертвите на финансовата и икономическа криза. С всяка изминала седмица най-засегнатите сектори се предават един след друг.
В най-неизгодна позиция се оказват подизпълнителите, които често са малки препдприятия, работещи за един единствен клиент. Такъв пример е фирмата AB Industrie, която произвежда и доставя за „Рено“ части за системите за сигурност.
Малката компания стана жертва на намаляващото производство и конкуренцията на чужди фирми и бе принудена да затвори двете си производствени бази край Париж.
През последните пет години произведената продукция в един от цеховете на AB Industrie в Лиме Поршевил е намаляла с близо 40%! Работещите в автомобилния сектор са категорични, че настъпилата криза ще доведе до края на малките подизпълнители, които досега са произвеждали строго определен и ограничен асортимент от части, но с много високо качество.
Автомобилните компании се обръщат вече към големи подизпълнители, които работят за няколко фирми и където себестойността на производството е много по-ниска.
В цеха на AB Industrie в Лиме са останали 74 служители, които също предстои да загубят работата си. Само преди пет години работниците в този цех са били 192.
От AB Industrie са предложили на 11 от служителите да се преместят в другия производствен цех на фирмата, на 150 км от Лиме Поршевил. Само един обаче е приел заради високите разходи свързани с живота на ново място и ниските заплати, които възлизат на 1200 евро чисто на месец.
В Испания също подизпълнителители, които работят за автомобилни производители като „Рено“ или GM съкращават все повече свои служители.
Последиците от кризата обаче не се спират дотук, тъй като още по-тежко засегнат се оказва строителния сектор. Данните говорят категорично за сриването на строителството, който бе основният стълб в икономическия разцвет на Испания.
Очаква се, че в края на тази година 1 млн. апартаменти, построени наскоро, ще са останали без купувачи. Само за последните шест месеца половината от агенциите за недвижими имоти са били затворени, а световната криза и спукването на испанския балон на недвижимите имоти предизвиква лавинообразна безработица.
По последни данни всеки ден в Испания фалират по десетина малки и средни предприятия от различни сектори, които обаче са свързани със строителството.
Вече има цели области, чиито жители са си изкарвали хляба със строителство и сега се оказват без работа. Въпреки обявените от правителството данъчни облекчения за най-засегнатите специалистите са категорични, че най-лошото тепърва предстои.
Преобладаваща част от шивашкото производство в България са малки фирми и микрофирми. По-голяма част от тях работят като подизпълнители или поддоставчици по отделни поръчки за големи мултинацонални компании.
В България има много шивашки фирми, които работят за световно известни марки. Цялата им продукция е предназначена за износ. Това ги прави особено уязвими в ситуацията на пазарни колебания.
„Сега ситуацията е такава. Наблюдава се тотален спад на продажбите в цяла Европа. Клиентите на нашите фирми там предпочитат да задържат поръчки, защото трябва да продават наличната стока. А заради финансовата криза в момента поръчките намаляват, а обемите се свиват“, казва Камен Обрешков, собственик на фирма „Маркам“.
Негативната тенденция, която се засилва от края на лятото, е резултат от невероятния спад на продажбите в Европа. Кризата се развива главоломно. Всеки ден някоя от големите фирми, които дават поръчките на българските си подизпълнители, фалира.
„Когато САЩ кихнат, Европа настива, а българските фирми направо се разболяват“, опитват се да се шегуват хората от шивашкия бранш.
Несигурността повежда след себе си и безработица. Прогнозите за Западна Европа са до 30% безработица в сектора през пролетта на 2009 г. В България очаквания са за още по-висок процент на безработица, защото българските фирми работят предимно за западноевропейски клиенти.
Правилото е, че когато намаляват поръчките и пазарът се свива, първите, които са отрязани, са подизпълнителите. Според една от собственичките на фирма, която шие за марки като „Макс Мара“, „Макс и Ко“, кризата ще е безпрецедентна и най-трудно ще бъде през идната пролет.
Някои от шивашките фирми се опитват да реагират като намаляват разходите и разширяват фирмената търговска мрежа.
Една от мерките, които фирмите предприемат, е като започват да откриват аутлети направо във фабриките. По този начин те целят да скъсят пътя до клиентите. В аутлетите облеклата се продават с най-малко 30% по-ниски цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *