Подписваме споразумение за икономическо сътрудничество с Индия

Министър-председателят Сергей Станишев заминава на официално посещение в Индия по покана на министър-председателя д-р Манмохан Сингх.

Това е първата визита на български министър-председател в азиатската държава от 1974 г. насам. В официалната делегация са министрите Петър Димитров, Миглена Тачева и Емилия Масларова.

В рамките на визитата в присъствието на двамата премиери ще бъдат подписани Споразумение за икономическо сътрудничество между България и Индия и изменения в Договора за насърчаване и защита на инвестициите между двете държави.

С подписването им българското правителство потвърждава дългосрочните икономически интереси на страната ни в Азия и готовността за задълбочаване на ползотворното сътрудничество с водещите страни от региона.

Индия е стратегически партньор на ЕС – 10-ят най-голям търговски партньор с годишен стокообмен около 38 млрд. евро.

През м. г. за първи път индийските инвестиции в чужбина надминаха привлечените в Индия чужди капитали, достигайки около 20 млрд. долара.

Атрактивни сектори за индийските капитали са стоманодобивът, фармацевтиката, електрониката, производството на чай и т.н.

Целта на Споразумението за икономическо сътрудничество е разширяване на двустранните отношения и защита на интересите чрез насърчаване на дейности за развитие на икономическото, техническото, технологичното и иновационното сътрудничество и разширяване на контактите между деловите среди.

Двете страни ще обменят информация за икономиката, развитие на двустранната търговия, плановете, прогнозите и стратегиите за развитие, участието в търговски панаири и изложения.

Перспективни сфери за разширяване на българо-индийските отношения са създаването на смесени предприятия в промишлеността, електрониката, информационните технологии, хранително-вкусовата индустрия, фармацевтиката, селското стопанство и други.

През последните две години се наблюдава увеличаване на двустранния стокообмен между България и Индия. През м. г. той е 75 млн. долара, което е ръст от 37% спрямо 2005 г.

Българският износ се увеличава с 58% и е 28 млн. долара. За индийския пазар изнасяме пшеница, карбонати, скрап, крафтхартия, водни помни, лагери и други.

Очаква се нарастване на експорта на скрап, желязо и стомана, поради мащабното строителство в Индия, както и повишаване на износа на машини и оборудване за текстилната и хранително-преработвателната промишленост.

През 2006 г. индийският внос се е повишил със 126% спрямо предходната година. Той включва валцовъчни машини, алкидна смола, суров тютюн, медикаменти, естествен каучук, прежди, текстил и т.н.

Според експерти от МвНР, сътрудничеството между Индийската организация за космически изследвания и Българската академия на науките е изключително добро.

БАН участва със свой уред „Радом“, който ще служи за измерване на радиацията в подготвяната от Индия мисия до луната с безпилотния спътник „Чандраям 1“.

Полетът е предвиден за месец април 2008 г. Индия е силна и във фармацевтичната индустрия, където има големи инвестиционни интереси. Важно за България е и сътрудничеството в областта на алтернативните източници на електроенергия.

До 2020 година 20% от придобиваната енергия в България трябва да е от възобновяеми източници според изискванията на ЕС. Шансовете за достигане на тези изисквания са чрез вятъра и слънцето, като ще бъде полезен обменът на опит с Индия в това отношение, отбелязват експертите.

През 2004 г. от българска страна е поставен въпросът за активизиране на сътрудничеството в областта на алтернативните енергийни източници с изграждането на експериментална електроцентрала със слънчева енергия в Ахтопол с индийска помощ по идеен проект на ЦЛ СЕНЕИ-БАН, като българската страна предостави терен.

Представители на ръководството на индийската държавна компания „Central Electronics Ltd.“, проявила интерес към проекта, посетиха България през юни 2005 г.

По време на разговорите бяха очертани основните параметри и схемата за финансиране на изграждането на електроцентрала със слънчева енергия край Ахтопол с капацитет 300 kW.

През август 2007 г. МИЕ предложи реализирането на проекта да бъде осъществено изцяло на фирмено ниво. Подготвен е проект на меморандум между консорциума „Енемона“-БАН („Solar Energy Ltd.“) и „Central Electronics Ltd.“, определящ финансовите параметри и задълженията на страните за реализиране на проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *