Подпомагат фермери с близо 5 млн. лв. по Пчеларската програма

С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017 – 2019.

Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков при откриването на 15-тото Международно изложение “Пчеларство Плевен 2017”, съобщи агроминистерството.

Проф. Желязков заяви, че това е четвъртата по ред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с Решение на ЕК и е с бюджет над 4,7 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й.

Като новост той посочи, че Пчеларската програма ще финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. За първи път ще има мярка за подвижно пчеларство.

„У нас се произвеждат близо 11 хил. тона мед годишно, близо 7 хил. тона се изнасят“ заяви Желязков.

По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, продуктите с по-голяма добавена стойност водят до устойчиво развитие на сектора.

Като още една възможност за подпомагане на сектора зам.-министърът Желязков посочи направлението „Биологично пчеларство“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *