Под 2% от българските домакинства инвестират във фондове

Резултат с изображение за инвестиране


Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.

Той разясни, че другото име на инвестиционния фонд е колективна инвестиционна схема и представлява колективно влагане на свободни средства на клиентите в даден фонд.

По думите му все още масовият потребител в България не познава инвестирането във фондове и не се интересува от него. А това може да се обясни чисто социологически с историята на страната ни. Нашите баби и дядовци не са познавали друга алтернатива, освен банковия депозит, смята Ангелов. Той е категоричен обаче, че лоша инвестиция няма.

Най-често сънародниците ни, които имат излишни пари, ги слагали на влог в банка или пък купували имоти. „Инвестицията в недвижим имот, независимо какъв е той, е най-позната, най-сигурна, тъй като можеш да я пипнеш и да я видиш“, уточни Михаил Чобанов, основател и собственик в Bulgarian Properties.

Според него, ако купим апартамент в столицата и го дадем под наем, то можем да очакваме годишна възвръщаемост в рамките между 3 и 6%. Това обаче важи, ако сме закупили имота със собствени пари. Ако обаче се налага да теглим заем от банка, то в такъв случай първоначално може да сме на нула, но в дългосрочен план ще имаме печалба, информира monitor.bg.

Чобанов даде и пример как и с по-малко пари можем все пак да направим инвестиция в имот. Това може да стане, ако например имаме 20 хил. лева и се обединим с още няколко човека и така да не тичаме при банката за пари. Този вариант обаче важи, ако целта на покупката е само инвестиционна. Той добави още, че чужденците все още са голям фактор в пазара на недвижими имоти в нашата страна, като основно се насочвали към популярните за тях морски и планински курорти. Напоследък дори се наблюдавала тенденция, при която чужденци купували имоти у нас, за да могат отрочетата им да дойдат да учат в България.

Също така финансовите експерти се обединиха около идеята, че поне 10-20% от месечните доходи трябва да бъдат спестявани. По отношение на средствата, които ние спестяваме, е много важно каква финансова цел имаме пред нас, т.е. дори да спестяваме и 20%, и 30%, е добре те да бъдат добре диверсифицирани.

За да знаем какво да правим с парите си обаче, е важно и финансовото образование. Експертите бяха категорични, че в България подобно липсва.

„Масово не се набляга на това как хората да управляват парите си или пък как и защо се плащат данъците. Тези неща са важна част от обществото и част от бъдещото развитие“, заявиха специалистите. Като положителен пример бяха посочени скандинавските държави, в които образованието по финанси започва още в детската градина, докато у нас разбиранията на тази тема били съвсем различни.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *