Поевтиняването на долара вдигна петрола

Въпреки това индкесът завърши седмицата със занчително повишение от 2.4%, като това е 7-ми пореден негов седмичен ръст.  Широкият фондов индекс S&P 500 прибави 0.1% в петък и нарасна също с 2.4% през седмицата, достигайки 1 404.17 пункта.  Технологичният Nasdaq Composite се понижи в петък с 0.4%, до 3 055.26 пункта, но и той регистрира седмично повишение от 2.4%.  В крайна сметка акциите на Apple не успяха да завършат седмицата на цена над 600 долара, като в петък леко поевтиняха до 585.57 долара за лот, въпреки пускането на пазара на третото полколение iPad.
Пазарната капитализация на компанията обаче е по-голяма отколкото тази на целия сегмент на дружествата за продажби на дребно в САЩ. Дали Apple е надценен е трудно да се каже, тъй като нормите на печалби на компанията са огромни, нищо, че реално става въпрос за три продукта и свързаните с тях периферия и софтуер.
В перспектива нещата изглежда ще се променят, тъй като засилващата се конкуренция от азиатските гиганти като Samsung кара Apple да пуска продукти с все по-скъп хардуер. Всеки нов iPad от трето поколение струва на компанията минимум 316 долара, което означава и по-ниска норма на печалба.
Формално причината спада на Dow в петък бяха разочароващите данни за индустриланоот производство и Мичиганския индекс на потребителското доверие. Но по-силен ефект върху пазарите имаше докладът за инфлацията в САЩ през февруари.
Докато цените на храните и най-вече на горивата повдигнаха общия индекс на инфлацията над очкваното, основният индекс, от който тези две компоненти са извадени, беше под прогнозираните нива.
А основният индекс на потребителските цени се използва като индикатор за ценовата стабилност при решенията за монетарната политика на Фед. Повишението му само с 0.10% през февруари подкрепя сегашната политика на нулеви лихвени нива на централната банка на САЩ.
Данните за инфлацията накараха инвеститорите на валутните пазари да приберат печалби от дългите си позиции върху долара, най-вече по кроса с най-голям обем от отворени позиции – EUR/USD.
Така в петък единната валута поскъпна с 0.6%, до 1.3164 долара, като за цялата седмица се покачи с 0.4%, след две поредни седмици на отстъпление срещу американските пари.
Всъщност ограничаването на залозите срещу еврото е започнало още през миналата седмица, показват данните на Комисията за търговия с фючърси. През седемте дни до 13 март, американските инвеститори са намалили нетните къси позиции срещу единната валута, до 99 336, спрямо 116 473 през предходния отчетен период.
За сметка на ограничаването на натиска върху европейските пари инвеститорите са увличили залозите срещу йената, до 42 380, което е най-високото ниво от близо 5 години насам. В същото време се покачват силно нетните дългите позиции за канадския и австралийския долари.
Така през изминалата седмица индексът DXY, който отразява движението на маерикианските пари срещу 6 основни валути – йена, канадски долар, шведска крона, швейцарски франк, евро, паунд – се понижи с 0.8%.
Forex пазарът показва много ясно увеличение на апетита за риск сред американските инвеститори. Дали обаче нагласите са дългосрочни, ще видим през следващата седмица, в която излизат данните за пазара на имоти в САЩ.
Поевтиняването на долара, който освен основна резервна е и основна търговска валута в глобален мащаб, доведе до рязко поскъпване на петрола в петък. Цената на фючърсите на американския лек суров нефт скочи с 1.95%, до 107.06 долара за барел с доставка през април. Въпреки това суровината поевтиня с 0.3% през изминалите 5 дни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *