Позитивна сесия в Азия, начело с борсата в Тайван

Вчерашният силен спад на азиатските борси приключи и индексите завършиха сесията днес на положителна територия. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи 10 азиатски идве тихоокеански борси, добави 0,8% до 100,45 пункта и се издигна от едномесечното дъно, което достигна вчера.
Основните индекси на Токийската фондова борса се повишиха въпреки данните за силния спад на японския износ през май. Той намалява с 40,9% на годишна база, а в сравнение с предишния месец отчита спад от 0,3%. Това е първото месечно понижение на износа за последните три месеца.
Индексът на сините чипове Nikkei 225 добави 0,4% до 9590,32 пункта, а по-широкият Topix се повиши с 0,1% до 902,46 пункта. Nikkei 225 изгуби 3,5% през миналата седмица, за да отчете най-лошото си седмично представяне за последите три месеца.
Секторът на недвижимите имоти помогна на Hang Seng да добави 2% до 17892,15 пункта по време на днешната сесия в Хонконг. По този начин той компенсира голяма част от вчерашния си близо 3-процентен спад, предаде Wall Street Journal.
Публикации в китайската преса разкриха, че експерти от националното статистическо бюро в Китай очакват ръста на икономиката да се засили до 8% през второто тримесечие на годината спрямо 6,1% за първите три месеца.
Тайванският индекс Taiex се увеличи с 3%, а в Китай Shanghai Composite нарасна с 0,8% след като стана ясно, че преговорите между двете страни за трансгранично сътрудничество във финансовата сфера започват през следващата седмица.
Очаква се Китай и Тайван да подпишат меморандум за финансово сътрудничество, което ще позволи на китайските банкови и застрахователни компании да инвестират в Тайван. Възможно е фондовите борси в двете страни да сключат споразумение за сътрудничество, което ще даде възможност за двойно листване на компании и борсово търгувани фондове.
Индексът на потребителското доверие в Нова Зеландия достигна най-високата си стойност за последните 18 месеца. Той се повиши до 106 пункта през второто тримесечие спрямо 96 пункта за първите три месеца на тази година.
Стойност над 100 пункта показва, че домакинствата са оптимистично настроени по отношение на сегашната и бъдещата икономическа обстановка в страната. Въпреки това сесията в Мелбърн приключи със загуби, след като NZX 50 падна с 0,8% до 2739,81 пункта.
Централната банка в Нова Зеландия остави основата лихва на ниво от 2,5% в началото на този месец, за да оцени досегашния ефект от рязкото разхлабване на паричната политика.
Финансовите, добивните и енергийните компании подкрепиха австралийския индексS&P/ASX 200, който се повиши с 0,3% до 3,807 пункта. Акциите на технологичните компании се наредиха сред най-печелившите на борсата в Южна Корея, където KRX 100 завърши сесията с ръст от 0,4% до 2817,11 пункта.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *