Полага се началото на реформата на ипотечния пазар в САЩ

Близо 6 години след като американското правителство спаси Fannie Mae и Freddie Mac, членове на Сената и на Белия дом се споразумяха за реформата на ипотечния пазар в САЩ, оценяван на 10 трлн. долара, пише The Wall Street Journal.

Предвижда се двете ипотечни агенции да бъдат заменени от нова система на федерално застраховани ипотечни книжа, само че частните застрахователи ще поемат първоначалните загуби, преди да бъдат активирани правителствените гаранции.

Предстои споразумението да бъде одобрено от Камарата на представителите и Сената.

До няколко дни ще бъде публикуван и пълният текст на законопроекта. Тогава ще стане ясно и как ще бъдат третирани частните инвеститори в компаниите.

Fannie и Freddie, които не кредитират, но купуват кредити, бяха поети от американското правителство през 2008 г. С отминаването на кризата и възстановяването на пазара на имоти двете ипотечни агенции стават все по-печеливши и досега са внесли в хазната 185 млрд. долара под формата на дивиденти.

Според бюджетната служба на Белия дом агенциите биха могли да донесат още над 181,5 млрд. долара през следващите 10 години.

Ключовият въпрос е дали законопроектът ще получи достатъчно подкрепа от демократите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *