Полицията удари ”клана на българите” в Мадрид

Спецоперацията срещу организираната престъпност е била насочена срещу престъпни групи, занимаващи се с трафик на наркотици, рекет и побой в нощни заведения, пише испанският в. „Ел Мундо“. Акцията е продължила няколко дни.
Арестът на Иво Българина е определен сред най-важните. Той е бил задържан в дома си.  Арестуваните са обвинени в заговор за извършване на убийство, наркотрафик, конспирация, притежание на незаконно оръжие и други престъпления. При операцията полицията е конфискувала 5 кг кокаин, оръжия – пушки и пистолети, и 100 000 евро.  Разследването продължава, очакват се нови арести през следващите дни.
Част от „клана на българите“ бе Стефан Каталин-Ката, който бе убит при скандал пред дискотека в Испания през 2009 г., пише „Ел Мундо“.
Името на Ката нашумя през 2008 г. Тогава полицията разби една от най-жестоките български банди в Мадрид от над 100 изнудвачи под командването на Рафи Вениан (Венян), известен като Иво, писа тогава в. „Стандарт“.Ката и Атанас Божилов-Наско бяха сочени за негови заместници.Иво имал фирма за предоставяне на портиери и гардове на много от дискотеките в Мадрид. Бизнесът на тримата бил не само да поставят горили пред клубовете, но и да приемат „мокри“ задачи – рекет, бой по поръчка, събиране на „трудни“ дългове, отмъщения срещу мафиоти предатели. Иво, Ката и Наско избягаха от страната, след като разбраха, че ги търсят за побой, и бяха обявени за издирване.
Дали при сегашната спецакция сега е арестуван същият Иво, не става ясно.
През 2010 г. петима българи и един испанец, членове на мрежа за наркотрафик,бяха осъдени на общо 32 години затвор в ИспанияГрупата бе разбита през 2006 г. в Бенавенте, провинция Самора и Мадрид при съвместна операция на испанската и българската полиция. Съдът в испанската провинция Самора постанови най-тежката присъда – 8 години затвор и глоба от 3,4 милиона евро на българина с инициали И.Б.А., който ръководел наркомрежата.
Директорът на ГДБОП Станимир Флоров заяви миналата година, че българи в Испания дърпат конците на наркотрафика и на организираната престъпност в България.  „Това са лица, свързани с кражбите на луксозни автомобили, скимиращите устройства за банкоматите, фалшифицирането на документи, трафика на наркотици. Тези хора имат достъп до големи финансови ресурси“, каза тогава антимафиот №1.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *