Половината от дохода потъва за лични данъци

Половината от годишния доход на всеки българин се връща в хазната като лична данъчна тежест. Изчисленията са на икономистите от Института за пазарна икономика /ИПИ/. Данъчноосигурителната тежест на всеки работещ българин достига до 45 процента от това, което заработва с труда си. Като се добавят и общинските данъци и такси, процентът се доближава до 50 на сто. Най-голямата тежест идва от осигуровките,  ДДС и от акциза. Пример дава Петър Ганев от Института за пазарна икономика: Между другото цигарите са доста голямо перо, тоест, ако не искате да плащате данъци, не пушете цигари. В този случай цигарите продават данъци. При алкохола не е чак така, виждате доста по-малка е сумата – 8 лева са някъде данъците.

Анализаторите от института заедно с експерти от фондация „Фридрих „Науман“ са разработили и сайт калкулатор, където всеки може да пресметне колко плаща за данъци и осигуровки в зависимост от личния си доход.

За поредна – 14-та година ИПИ представя и алтернативен държавен бюджет. Проектът за него е изграден върху основата на консервативна фискална политика на фона на макроикономическите рискове във вътрешен и външен план. Според икономистите през 2017 година всеки от нас ще плати на хазната по 5140 лева по предвидените разходи в бюджета. Още 3340 лева е сумата, която се натрупва през годините от държавния дълг.

По-лоша бюджетна година, прогнозират анализаторите от Института за пазарна икономика в алтернативата на държавния бюджет за 2017-та, която традиционно те сравняват с проекта на Финансовото министерство. Прогнозата се мотивира с влошаването на външната среда и политическата нестабилност след оставката на кабинета. Експертите на ИПИ призовават да се запази фискалната стабилност от тази година. Алтернативният бюджет съдържа по-ниски разходи, без да става дума за сериозно рязане на разходи. Според икономистите буфер, който може да бъде намален, има при капиталовите разходи и при разходите за издръжка. Създаването на допълнителни буфери се прави за посрещане на евентуални рискове догодина.  Европейското финансиране е изключително важно за капиталовите разходи на бюджета.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *