Получаваме тока, купен на борсата, до час

Потребителите вече ще получават ток от енергийната борса до час след сключването на сделката. Това се предвижда в промени на правилата за търговия на електроенергия, които Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да одобри най-късно до началото на декември.

Това пък ще даде зелена светлина за стартиране на сегмента „търговия в рамките на деня“ на българска независима електроенергийна борса. Това бе съобщено на дискусия за либерализирането на енергийния пазар между всички участници в пазара, организирана от „Ютилити“.

В момента 10-12% от общата енергийна консумация в страната се търгува на борсата, а от 50% от енергията, която се продава на свободния пазар, през борсата се търгуват 20%. Това заяви зам.-енергийният министър Жеко Станков.

Досега на пазара „Ден напред“ се наблюдава стабилна тенденция на покачване на цените на нашата борса, както и на регионалните цени на еленергията. За деветмесечието на 2017 спрямо 2016 г. има средно увеличение на цената на електроенергията на борсата с около 10 евро. Цените на българската борса се влияят от цените на близките големи борси в Европа и от тези в региона, обясни шефът на Българската независима електроенергийна борса Никола Габровски. Влияние върху цената на тока на българската борса оказват и психологични фактори като промяна в регулирането и т.н. Нелогичните увеличения на цената се получават от влияние на околните пазари. Така на 18-19 септември увеличението е предизвикано от рязко покачване на цените на тока в Румъния.

Чрез законови промени производителите на електроенергия ще бъдат задължени да предлагат на борсата цялото количество енергия извън количествата за регулирания пазар. Така при определяне на цената на тока за регулирания пазар КЕВР ще има по-близка до реалната стойност на търгуваната електроенергия, като ценовите нива обясни Иванов.

Пламен Младеновски, директор на дирекция Пазари в КЕВР, потвърди, че с въвеждане и регламентиране на сегмента търговия на ток в рамките на деня , ще се подобри планирането, търсенето и предлагането на електроенергия.

Лошата новина обаче, че до пълната либерализация на пазара на борсата в рамката интердейт (в рамките на деня) пазара няма да участват ВЕИ производителите, каза Младеновски.

Според промените в правилата за търговия на ток, които КЕВР ще обсъди със заинтересуваните на 7 ноември, известяването за сключените сделки ще става само през платформата на борсата.

В момента течът на информация за сделки с ток води до изкривяване и спекулации на търговията, информира в.Монитор.

Променена е и инструкцията за смяна на доставчик, която касае и битовите потребители. Пресича се възможността за злоупотреба чрез определяне на ясни срокове, в които търговецът е длъжен да издаде удостоверение за липса на задължение на клиента, който сменя доставчика си.

В полза на потребителите действа премахването на възможността старият доставчик да иска спиране на тока на клиент на основание на задължение по стара фактура. Посочено е и в какви случаи търговецът може да откаже да издаде удостоверение за липса на задължения на свой клиент.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *