Помощ за пчеларите с 8 млн.лв.

Приключиха проверките на заявленията за подпомагане по Националната програма по пчеларство за тази година. От Държавен фонд „Земеделие“ обявиха, че скоро ще започне сключване на договори с одобрените кандидати. Сумата за тазгодишната програма е в размер на 8 073 092 лв.

Добри добиви и по-висока цена на меда отчитат пчелари - sliven-news.com

Програмата е съставила класиране на кандидатите за подпомагане, поради високия интерес на пчеларите към дейност 1 „Подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелни продукти“ от мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“.

За кандидатите, които не са успели да се класират, но са одобрени, е предвиден бюджет за сключване на договори, като условието е изплащане на парична помощ в случай, че има свободен финансов ресурс от програмата. Кандидатите, които са сключили такъв договор, ще бъдат осведомени при възможност за финансиране, информира economynews.bg.

За тазгодишната кампания има постъпили 2371 заявления за подпомагане, като общия им размер възлиза на 9 896 434 лв.

До края на месеца пчелари и фермери се регистрират в ЕПОРДД - Земеделие - КЕШ Медия - Новини, икономика, бизнес, анализи - България
 Най-много кандидатствания – 1905, има по Мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“. Заявеният размер на финансова помощ е 4,9 млн. лв., заявяват от ДФЗ. Голям е интересът и към Мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в ЕС“ – 1346 подадени заявления на обща стойност 3,6 млн. лв. за купуване на над 30 хил. кошера, 11 хил. отводки и 53 хил. пчелни майки.
971 са пчеларите, кандидатствали по Мярка Б „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата“ за финансиране на разходите за третиране на пчелните семейства. Заявеният бюджет по мярката е в размер на 1 млн. лв.

Близо 196 хил. лв. са заявени по Мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство“, а за Мярка Г „Мерки за подкрепа на лабораториите за анализ на пчелните продукти“ – около 61 хил. лв.

Кандидатите, одобрени по програмата, ще бъдат поканени за подписване на договори в областните дирекции на ДФЗ, където са подали своите документи.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *