Поне милиард трябва за обновяване на БДЖ

Поне 1 млрд. лв. са необходими за обновяване на вагонния и локомотивния парк на БДЖ. Лавина от поръчки за превоз на товари залива компанията, но тя не може да поеме голяма част от тях поради липса на товарни вагони. С 6100 вагона ще влезем в 2007 г., а ни трябват поне 8500, твърди шефът на компанията Олег Петков. След това всяка година от строя ще излизат по 1500 вагона, допълни той. За да поеме нарастващия обем товари, БДЖ трябва да купи 4000 нови товарни вагона. Цената на един е 40 хил. евро.

Отделно 91 пътнически вагона не стигат днес на БДЖ, за да превози пътниците си. Недостигът на локомотиви пък е между 2 и 6 дневно.

За да купува нови вагони и локомотиви, БДЖ иска разрешение да тегли държавно гарантирани заеми от по 200 и повече милиона лева годишно до 2020 г. Разрешение обаче едва ли ще получи, тъй като това веднага би нарушило лимита за държавна задлъжнялост. Според експерти по-изгодно би било, вместо да тегли кредити за нови вагони и локомотиви, БДЖ да ги наема от лизингови компании. Както повечето западни жп компании които наемат подвижен състав от 20 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *