Понижават се лихвите по кредитите за бизнеса и домакинствата

Лихвите по левовите кредити за бизнеса и домакинствата отново намаляват през май, показва статистиката на БНБ за изминалия месец. При фирмените и потребителските заеми в евро цената се покачва, а при жилищното финансиране в общата валута посоката също е надолу.

Резултат с изображение за лихви кредити

Лихвите по депозитите и в левове, и в евро на индивидуалните спестители бележат лек ръст, докато доходността по вложенията на компаниите се топи.

Отново надолу

След отчетения през април лек ръст в лихвите по потребителските заеми сега стойността им намалява с 0.35 процентни пункта (пр. п.) до 8.26% по финансирането в левове. Цената обаче остава над отчетените през март 7.8% преди априлския ръст. Спад има и при жилищните кредити в левове, които през изминалия месец са се отпускали при средна ефективна годишна лихва от 3.45%, или с 0.05 пр. п. по-малко в сравнение с април. Стойността на т.нар. други кредити (заеми за физически лица за обучение, финансов лизинг, селскостопански кредити и т.н.) в левове остава непроменена спрямо април – 2.2%. При финансирането за домакинствата в евро данните показват лек ръст на лихвите, но като цяло обемите, които се отпускат в общата валута, са значително по-малки. Средната ефективна годишна лихва за пазара за заеми в евро е била 4.92% (ръст с 0.45 пр. п.) за потребителското финансиране и 3.74% (ръст с 0.96 пр. п.) в категорията „други кредити“. При ипотеките в евро лихвите се понижават с 0.09 пр. п. до 3.72%.

Динамиката е сходна и при финансирането за бизнеса – средствата, които се отпускат в левове, са били по-евтини за разлика от тези в евро, където има леко поскъпване. В конкретни стойности лихвите по левовите кредити за нефинансовите предприятия са били средно 3.87% през май, което е с 0.29 пр. п. по-малко в сравнение с април, а при финансирането в евро ръстът е с 0.07 пр. п. до 3.02%, информира в.Капитал.

Леко отлепяне от дъното

След няколко поредни месеца на нови спадове и приближавания до нулата през май данните от лихвената статистика на БНБ показват леко повишаване в доходността, която носят средствата на домакинствата в банките. Лихвите по депозитите и в левове, и в евро се увеличават с по 0.02 пр. п. до 0.15% и в двете валути.

При вложенията на бизнеса посоката остава надолу – през май доходността по депозитите в левове намалява с 0.09 пр. п. до 0.13% (колкото беше и през март), а тази по спестяванията в евро се свива с 0.76 пр. п. до 0.11%.

Очакванията на БНБ са през второто и третото тримесечие на 2018 г. лихвите по новодоговорени депозити и кредити да останат без съществена промяна. В първия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“ от централната банка прогнозират, че растежът в кредитирането ще се ускорява плавно през периода, като подпомагащи фактори за това ще бъдат благоприятната икономическа среда и сравнително ниските лихвени проценти по отпусканите заеми.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *