Португалия – пазарът на 2014 г.?

Португалия може да се превърне в най-изгодното място за вложения през 2014 г., след като кредитната агенция S&P извади Лисабон от рисковия си списък.

S&P запази рейтинга BB с негативна перспектива, но извади иберийската страна от списъка с държавите, които се наблюдават за очаквано предстоящо понижение.

Оценката на Португалия все още е две степени под инвестиционния клас. Въпреки това експертът от Zwermann Financial Крис Зверман заяви пред CNBC, че португалският фондов пазар може да отчете ръст от 15% в края на годината.

„Това ще е пазарът на годината, тъй като дългосрочните лихвени проценти вървят надолу с оглед на подобряването на ситуацията. Погледнато от техническа гледна точка, съществува много добър шанс фондовата борса да се повиши с около 15 на сто спрямо текущите нива“, посочи анализаторът.

През миналата година водещият португалски индекс PSI 20 постигна ръст от 15,5%.

С оглед на нагласите на инвеститорите ситуацията в Португалия се подобрява. Страната, която се надява да напусне успешно спасителната си програма през май, планира 5-годишни дългови ценни книжа през миналата седмица – за първи път от осем месеца. В сряда разходите по заеми на страната паднаха до най-ниското си ниво от началото на кризата.

S&P очаква Португалия да изпълни целта си за бюджетен дефицит от 5,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2013 г. на фона на стабилизирането на икономиката.

Въпреки всичко страната все още е изправена пред сериозни предизвикателства. Според изчисления на Португалската централна банка нефинансовия дълг на частния сектор към септември 2013 г. е бил в размер на 284% от БВП през септември 2013 г., или незначителен спад спрямо пика през декември 2012 г. от 287%.

БВП на Португалия се очакваобачеда нарасне с 0,8 на сто тази година, отново според оценка на централната банка. Икономистите все пак са предпазливи в оптимизма си.

„Мисля, че все пак трябва да се внимава с коментарите, че Португалия се справя добре. Ако се вгледате в доверието на бизнеса и потребителите, те предполагат, че икономиката е в застой. Това е причина за повишено внимание. В допълнение, Португалия има високи нива на дълга на частния сектор и разходите по заеми за домакинствата и фирмите са все още високи“, отбеляза Бен Мей, икономист за Европа в Capital Economics.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *