Португалия се завръща на дълговия пазар през следващата седмица

Португалия съобщи, че ще продаде 10-годишни облигации за 750 млн. евро на аукцион на 23 април за първи път, след като поиска помощ от европейските си партньори през април 2011 г., предаде Bloomberg.

Агенцията за управление на дълга още преди месец обяви, че първият аукцион ще бъде през това тримесечие. До края на годината се планира още един аукцион на 10-годишни облигации.

Португалия се опитва да си възвърне пълния достъп до дълговите пазари с приключването на спасителната програма. Страната излиза от програмата на 17 май, припомня информационната агенция.

От спасените от фалит държави от еврозоната Гърция вече успешно се завърна на дълговите пазари, като продаде 5-годишни облигации за 3 млрд. евро.

Доходността по 10-годишните португалски облигации е понижи с 2 базисни пунта до 3,73% днес след обявяването на аукциона.

Португалия осъществи серия синдикирани облигационни емисии, замяна на дълг и обратно изкупуване на облигации през последните няколко месеца, припомня Wall Street Journal.

Междувременно Кипър обяви, че от юни през всеки месец ще пуска на пазарите емисии 6-годишни облигации, съобщава АП. Първият аукцион е предвиден за 2 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *