Поскъпват доставките на частните куриерски фирми

Поскъпват доставките на частните куриерски фирми. Причината са промени в закона за пощенските услуги, които ги задължават да наложат ДДС върху пратките. Единствено, освободена от данъка остава държавната фирма „Български пощи”. Решението предизвика недоволството на бранша, съобщава Нова телевизия.

Резултат с изображение за куриерски фирми

Промяната в закона регулира разликата между видовете пощенски дейности. „Универсалната услуга представлява пакет от дейности, които трябва да бъдат изпълнявани при определени изисквания. Тоест доставката да бъде през цялата година, до всички населени места на територията на България, цената да бъде поносима”, заяви Деян Дънешки- главен изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД. Заради това, че трябва всички в страната да имат достъп до такава услуга, държавата дотира „Български пощи”. Компенсациите държавното дружество вече ще получава авансово. „До момента компенсацията се изплащаше с две годишно закъснение.

Негативите, които ни създава са свързани с това, че голяма част от парите, които сме изхарчили ги получаваме с голямо закъснение. Това е все едно Вие да си получавате заплатата след 2 години”, каза още Дънешки. От бранша обаче реагираха остро на промените. В позиция до медиите една от куриерските фирми – „Еконт-експрес” заявяват, че се създава ситуация за нелоялна конкуренция, забавяне в развитието на пазара и негативни последици за клиентите. „Български пощи” не ще са, а те са освободени и към момента от данък ДДС, информира blitz.bg.

Фирмите, които извършват частично универсалната пощенска услуга не са освободени, те го дължат и към момента”, каза Станислав Иванов от ГЕРБ. „Частните куриери в момента са в много изгодна ситуация. Те имат за цел да правят дъмпинг и да конкурират националния оператор”, коментира Дора Янкова от БСП. От бранша отвръщат, че третирането на една фирма със специални правила на свободен пазар е опасно явление за пазара и неговите потребители. Очаква се поскъпването на пощенските услуги при частните компании да е с 20%, каквато е и ставката на данъка добавена стойност у нас.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *