Посланикът на Германия: В българските медии има много купени публикации

Това коментира в интервю за БГНЕС посланикът на Германия в София Матиас Хьопфнер.
„В структурно отношение наистина се забелязват сериозни дефицити в българския медиен ландшафт. Това бе установено от различни изследвания, особено открояващо се от тях е изследването на Репортери без граници, които в годишната си ранглиста за свобода на медиите за пореден път понижиха мястото на България“, посочва той.
Хьопфнер смята случаят с неговото интервю във вестник „Монитор“ през миналата година за приключен. Тогава той изрази остро недоволство срещу редакционната политика на изданието заради факта, че изданието е съкратило негово интервю, публикувано на 23 октомври, в частта, в която той коментира медийния пазар в България.
„За моите 3.5 години като посланик в София това е единичен случай, на който не бих искал да отдавам прекалено голямо значение.“
Посланикът цитира пропадането на България през последните години в класацията на Репортери без граници, писмото на ЕК чрез еврокомисар Нели Крус до българското правителство за собствеността на медиите в България и др. „Така че със сигурност не съществува една-единствена мярка, която би могла да реши всичко това“, обобщава Хьопфнер.
В отговор на въпрос за ситуацията преди и след оттеглянето на ВАЦ от българския медиен пазар, Хьопфнер посочва: „Докато медийната група ВАЦ беше тук, не всичко беше идеално. Но след оттеглянето й при независимото сравнение на страните във вече споменатия индекс за свобода на печата на Репортери без граници България още малко е слязла надолу в класацията – от 70-то на 80-то място. Аз мисля, че ВАЦ допринесе за многообразието на българския медиен пейзаж и икономическите интереси на германския инвеститор се ограничаваха единствено и само върху медийния бизнес.“
На въпрос дали вижда опасност от завръщане на авторитаризма в България, каквото предупреждение наскоро отправи германският социолог Клаус Офе, посланикът посочва, че „демокрацията в нито една страна не е автоматизъм, тя трябва непрекъснато да се развива и поддържа в демократичното ежедневие“ и още, че никоя страна не е защитена от появата на авторитарни сили, които биха застрашили демокрацията.
Посланикът сочи като положителен пример това, че развитието на гражданското общество в България е все по-динамично и не се страхува да надигне глас в много оспорвани дебати.
Хьопфнер съобщава, че според скорошно проучване германски предприятия наблюдават дори влошаване на борбата с корупцията в България, а една трета от запитаните германски инвеститори по-скоро не биха инвестирали повторно в България, ако днес трябва да вземат това решение. „Докато в предишно подобно запитване само една пета от анкетираните са били на такова мнение. Това е повод за загриженост.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *