Потребителските нагласи в САЩ се подобриха още през декември

Американските домакинства са все по-оптимистични в своите възгледи за националната икономика на фона на спадащите цени на петрола, които карат семействата да се чувстват по-добре за финансите си, пише WBP Online.

Индексът на потребителското доверие на Conference Board се повиши до 92,6 пункта през декември спрямо прогнозните 94 пункта. Резултатът за ноември пък бе ревизиран до 91 пункта.

Върховата си точка през годината измерителят достигна през октомври, когато бе отчетено равнище от 94,1 пункта

„Доверието на потребителите се покачи умерено през декември, задвижвано от значително по-благоприятната оценка на текущите икономически и трудови пазарни условия“, каза главният ръководител на проучването Лин Франко.

Докладът показа, че оценката за текущите условия е най-високата от февруари 2008 г. С оглед на „работните места в изобилие“, изтъкна експертът. Индикаторът отбеляза ниво от -10,6 пункта през декември от -12,5 пункта през ноември.

Въпреки това краткосрочните перспективи пред домакинствата отстъпиха леко през последния месец на 2014 г.

Разходите на домакинствата допринасят за приблизително 70% от общата икономическа активност в Щатите, така че всички показатели за нагласите в сектора са наблюдавани изкъсо от както от властите, така и от пазарните участници.

Най-новите официални данни показаха, че през ноември потребителите са закупили с 0,6% повече продукти и услуги в номинално изражение спрямо месец по-рано. За третото тримесечие разходи са се повишили с 3,2% на годишна база след отчитане на промените в цените, което помогна на икономиката да постигне най-бързата си тримесечна експанзия в последните 11 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *