Потребителските цени в еврозоната са се стабилизирали през април след спад през

Евростат съобщи, че потребителските цени са се променили през месец април в сравнение със същия период на миналата година, след регистрирания спад всеки месец от декември досега.

Спадът в цените накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне програма задопълнителна ликвидност,която предвижда закупуването на облигации на стойност за над 1 00 милиард евро до септември 2016.

Служителите на ЕЦБ бяха загрижени от факта , че падането на цените на петрола през втората половина на миналата година, може да доведе до спад в цените на стоките и услугите , водещи до дефлационна спирала по време на които домакинствата и фирмите отлагат разходите , които ще бъдат засегнати от растеж .

„Съвсем ясно е, че нашата парична политика е осуетила този риск“ заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги, в пресконференция по-рано този месец.

Инфлацията в еврозоната изглежда ще се завърне по-рано от очакваното от ЕЦБ, което е още един признак, че допълнителна програма за ликвидност помага на икономическото възстановяване. Въпреки това, перспективата за ранно приключване на периода на спад в цените вече е причинила спекулации на финансовите пазари, че ЕЦБ може да спре програмата, преди срока за закупуването на планираните облигации, или да купят по-малко облигации.

„Нещата се развиват значително по-добре, отколкото очаквахме преди няколко месеца“ каза Ardo Hansson , който е член на Управителния съвет на ЕЦБ, в интервю за The Wall Street Journal.

Той добави, че е рано да се обсъжда дали ЕЦБ следва да приключи програмата за допълнителна ликвидност по- рано от планираното.

Стабилизирането на индекса на потребителските цени отразява частичното възстановяване на цените на енергията, която през април регистрираха спад от 5,8% в сравнение със същия период на миналата година, след спад от 6% през месец март.

С изключение на цените на енергията, храната и алкохола , базисната инфлация остава много ниска. Така годишната инфлация остана на нива от 0.6%, а цените на услугите са нараснали от 0,9% срещу 1% през март.

Испански статистически институт обяви в четвъртък, че икономиката е нараснала с 0,9% през първото тримесечие, отбелязвайки най-голямото увеличение от седем години.

Положителният ефект от по-ниските цени на петрола изглежда да се разсее. Продажбите на дребно в Германия се понижиха неочаквано през март с 2,3%, а потребителските разходи във Франция са по-ниски от 0,6% след четири месеца на увеличение .

В допълнение, много е вероятно, че високата безработица и слабият растеж на заплатите, е причина да се предотврати нарастването на цените през следващите месеци.

По данни на Евростат, публикувани в четвъртък, процентът на безработицата в еврозоната остава непроменен през март на 11,3%, доста над предходната финансова криза. Броят на хората без работа са намалели в района с 18,1 36 000 милиона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *