Пощенска банка купува Пиреос за 75 млн. евро

Пощенска банка купува Банка Пиреос за 75 млн. евро, след като централите на двете институции в Атина подписаха спорезумение за финализиране на сделката за придобиване. В конкуренцията за покупката с оферти по информация на „Капитал“ са участвали още БАКБ на Цветелина Бориславова и Инвестбанк на Петя Славова, както и активен в региона фонд.

Резултат с изображение за пиреос банк

Продажбата на малката банка тече от месеци заради натиск, оказан от кредиторите на гръцките им банки-майки да се разделят с нестратегически активи покрай дълговата криза в южната съседка. Резултатът от сделката ще е в подобрение на позицията на Пощенска банка, която в момента е пета по размер на активите на българския пазар. Заявеното отсега намерение на купувача е да осъществи сливане и така да стане №3 по активи на пазара. След приключване на сделката Пощенска ще остане единствената гръцка банка в страната.

Поредна придобивка

След като купи Алфа банк България през 2016-та година, с тази сделка Пощенска банка консолидира и последното останало на местния пазар от гръцкия бизнес в сектора. Това бе очаквано и логично предвид сходната корпоративна култура и клиентела на институциите, което не предвещава съществени трудности при предстоящото сливане, информира capital.bg.

За да се пристъпи към него, предстои да бъдат получени регулаторни одобрения, като при позитивно развитие потвърждението на сделката ще стане през първата половина на 2019 година.

Към деветмесечието на тази година Пощенска банка (която работи през дружеството „Юробанк България“) има активи за 8.1 млрд. лв., а Пиреос банк България е с 3.1 млрд. лв. активи, като очакванията са, че сливането ще подобри позициите на Пощенска банка в топ 5 на банките, където конкуренцията силно се изостри през последните две години заради концентрации. Прогнозите са, че сумарните активи на Пощенска банка след сделката ще надхвърлят 5 млрд. евро, с което институцията ще изпревари ПИБ и може би ОББ, която неотдавна престана да е гръцка, след като я придоби белгийската КВС.

„След придобиването Юробанк България ще бъде третата по големина банка в страната“, коментира в прессъобщение Ставрос Йоану, заместник главен изпълнителен директор на гръцката Eurobank. „Придобиването следва стратегията на Eurobank да се фокусира в разрастването на международните си пазари, които счита за важни, какъвто е българският. Нашата цел е да обслужваме още по-добре нашите клиенти, да подкрепяме българската икономика, както и гръцкия бизнес в нашата съседна държава“, добавя още висшият мениджър на гръцката банка.

Очакваните ефекти

Според очакванията, от синергии след сделката ще бъдат постигнати приходи от 150 млн. евро преди провизии и нетна печалба от 70 млн. евро. Към момента в Пиреос Банк работят повече от 900 души, а клоновата мрежа наброява 70 офиса в цялата страна. Не става ясно дали сделката включва и прехвърляне на портфейла лоши кредити от 126 млн. евро, който изчакваше решение за новия собственик и също е обект на интерес, но от страна на колекторски агенции.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *