По-високи индексации на пенсиите догодина прогнозират от НОИ

В предаване на БНР новият/стар управител на Националния осигурителен институт /НОИ/ Бисер Петков предвиди, че догодина пенсиите ще се индексират с по-висок от предвидения процент.

Петков заяви, че тригодишната бюджетна прогноза предвижда  иддексация с 1.6% от 1-ви юли на всички пенсии, отпуснати до края на тази година.
„Към момента, данните, които има за нарастването на осигурителния доход, защото той е компонентата, която влияе върху този темп, са по-оптимистични – нарастват по-бързо от това, което е предвидено. Така, че в края на годината, или когато бюджетната процедура ще бъде към своя финал, ще има по-голяма яснота, какъв процент осъвременяване ще се заложи за следващата година“, обясни управителят на НОИ.
Според Петков разходите за пенсии ще продължат да нарастват всяка година, като през следващата те ще са поне с 300 милиона лв. повече. Приходите също ще се повишат заради планираното покачване на вноската с 1 процент.
НОИ планира от следващата година болничният лист да се представя на работодателя от служителя по електронен път.  Тази информация трябва да се подава електронно към работодателя и единствено, ако има хартия, тя да остава като някакъв документ за лицето, че му е поставена определена диагноза. Това предполага отпадане  на задължението служителя да посещава работодател или по друг начин  – например по близки хора да изпраща болничния лист и по този начин да уведомява за временната нетрудоспособност.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *