По заплати сме само пред Албания

„Жизненото равнище в центъра на вниманието на синдикатите“ беше темата на международната конференция, организирана от КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт“ в София, информира БНР.

Срещата беше открита от президента на КНСБ Пламен Димитров. По време на конференцията беше представено изследване за средното заплащане на Балканите, както и средните нива на доходите у нас по сектори и професии към второто тримесечие на 2017 година.

Според сравнителния анализ, който беше представен на конференцията, на Балканите най-високи са заплатите в Словения и Гърция. В България заплатите са най-малки, като след нас се нарежда само Албания.

По последни данни на Евростат от 2014 година, за средна работна заплата, включващи индустрия, строителство, услуги, сочат, че трудовото възнаграждение в Сърбия е с 35% по-високо от това в България, в Македония с 16.7%, а в Словения и Гърция с повече от 3 пъти.

След 2014 година заплатата в България показва ускорителна тенденция на нарастване като отчетения ръст е около 26,2 % (за периода първо тримесечие на 2014 и 2017 година). Според КНСБ бизнесът реагира с адекватно пазарно поведение и успява да увеличи заплатите, с надежда квалифицираните работници да се задържат на позициите си в страната, информира в.Монитор.

Предварителните данни показват, че ускоренитя темп на нарастване на доходите от труд у нас довежда до изравняване на средната работна заплата в България и Сърбия. Нашата страна обаче отново се нарежда последна в класацията с 530 евро, следвана единствено от Албания. В Македония заплащането на труда остава по-високо от това в България с 1.2%.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *