По-лесен достъп до европари, но без компромис при злоупотреби (обзор)

По-лесен достъп до европейските програми ще има през новия програмен период, който стартира от тази година. Това каза вчера вицепремиерът Зинаида Златанова на дискусия на в. „Труд“ за научените уроци от 7-те години от сегашния програмен период. В дебат взеха участие над 80 представители на фирми и неправителствени организации.
Ако има 1 пункт, по който е постигнат национален консенсус, това е европейското бъдеще на България, откри дебата главният редактор на вестника Иван Михалев.

„Готови сме да опростим правилата, да дадем по-голяма свобода на изпълнителите и да намалим бюрокрацията. В същото време няма да има компромиси с никой, който си позволява злоупотреби или, да го кажем на езика на Брюксел, който прави сериозни грешки“, каза Златанова.

Тя съобщи, че вече са усвоени 63,89% от евросредствата за този програмен период и това е напредък, в сравнение с първите години.

В анкета сред 6000 изпълнители на европроекти 23% посочват като най-голям проблем недостига на оборотни средства. Другият проблем, от който се оплакаха участниците в дискусията, е забавяне на плащанията не с 10 дни, както е по правилата, а с по 3 месеца.

Поискаха авансово плащане дори до 90-95%. По някои програми и сега съществува авансово плащане до 65 на сто.

Предложено е още на предишното правителство да се създаде гаранционен фонд, който да отпуска кредити, за да нямат фирмите такива затруднения. Предложението е направено и пред кабинета „Орешарски“ и се обсъжда, обясни Мария Димитрова, шеф на дирекция за управление на средствата от ЕС към Министерския съвет.

От юли ще може проектите по европрограмите да се подават онлайн, по електронен път ше се изпращат и отчетите на фирмитеизпълнители.

Сега възможност за е-процедури има по 3 програми – „Регионално развитие“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Административен капацитет“. Все още изцяло на хартия обаче е „Конкурентоспособност“.

Защо искат да попълваме едни и същи документи по няколко пъти, питаха участници в дискусията. Няма да се наложи, когато НАП, Търговският регистър и информационната система за наблюдение и отчитане на еврофондовете бъдат свързани онлайн. Това обаче няма да стане тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *