Правителството бави данните за състоянието на бюджета през май

Правителството не публикува данни за състоянието на бюджета през май, което според календара за публикуване на данни от Министерството на финансите трябваше да стане вчера. За първи път министерството не изпълнява в срок задължението си за публикуване на данните, в които са вторачени погледите на все повече хора, предвид влиянието на кризата.

Тази сутрин от пресцентъра на МФ отговориха , че данните ще бъдат публикувани днес или утре, като уточниха че файлът още не е изпратен към тях.
Данните за април показаха рекорден спад на приходите от ДДС с 38% на годишна база, а за изпълнението на бюджета е нужно основният приходоизточник (ДДС) да се увеличава, защото разходите в бюджет 2009 г. са с 19,7% повече от тези в бюджет 2008 г.

Същевременно от днес (1 юли) влиза в сила увеличението на пенсиите с 9%.
Данните за банковата система през май показват ръст на лошите кредити със 178 млн. лв., силен спад на новоотпуснатите кредити, като за жилищните той е 77% на годишна база (над 4 пъти). През май има и 363 млн. лв. месечен спад в размера на депозитите, основно поради тегления от чужди кредитни институции.
Данните от банковата система не дават индикации за намаляване на икономическия спад през април-май и съответно по-добри бюджетни приходи през май. През май се внасят акцизи и ДДС на база реализирания оборот през април 2009 г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *