Правителството спира приватизацията

Министерството на икономиката е подготвило законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни дялове по предложение на Министерския съвет.

Към раздържавяване ще се пристъпва само след решение на Народното събрание. Това стана ясно на пресконференция след първото заседание днес на новото правителство, в кято участваха министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов, който доскоро беше председател на Агенцията за приватизацията и следприватизационен контрол.

„Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните компании ще бъдат спрени веднага“, подчерта Караниколов. Той обясни, че над 98% от държавните дружества, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол, са раздържавени. Най-ценните активи, които са стратегически за българската държава, отдавна са в забранителния списък.

По думите на новия министър на икономиката, останалият пакет се предлага в последните три-четири години, но към тях няма проявен интерес. „От тук нататък както е било ще развиваме държавните дружества“, уточни Караниколов.

Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че няма причини да не се възобнови процедурата за отдаване на концесия на Летище София, която беше спряна от служебния министър на транспорта. Финансовият министър допълни, че Законопроектът за концесиите, върху който президентът Румен Радев наложи вето, ще бъде внесен отново в Народното събрание.

Министър Владислав Горанов прогнозира, че няма да се наложи Законът за бюджета за 2017 г. да бъде актуализиран в нито един от параметрите му.

По повод днешни решения на кабинета, свързани с европредседателството на България, Горанов обясни, че ще бъдат увеличени средствата, но това не предполага актуализация на Закона за държавния бюджет за 2017 г.

„Бюджетът, така както го подготвихме в края на 2016 г., и както беше одобрен от парламента, има достатъчно възможности да удържи новите политически решения и необходимостите на страната от финансиране до края на годината“, подчерта финансовият министър.

Попитан откъде ще бъдат взети пари за новите размери на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея други размери на пенсии, министърът отговори, че ще бъде предложено изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. „Това е отделен закон, който регламентира размерите на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, информира infostock.bg. Ангажиментът, който договорихме с Обединените патриоти, е за увеличаване на минималните пенсии от 1 юли и от 1 октомври и той остава непроменен“, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *