Православните християни почитат Архангеловден

Православната Църква е определила този ден в чест на Светите Ангели и най-вече на Свети Архистратиг Михаил (Архангел Михаил), когото смята за вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. На иконите той е изобразен винаги с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола.
На Църквата са известни имената на седем архангели, които винаги стоят пред престола на Господа:
Гавриил – известител на тайните Божии; Рафаил – церител на недъзите; Уриил – просветител на душите; Салатиил – молител и застъпник за хората пред Бога; Йехудиил – прославител на Господа; Варахиил – подател на Божиите благословения.
В много краища на страната вярват, че празникът е последният за старата година. Времето на празника се осмисля като естествен преход от есен към зима и това определя характера му. В някои региони се пекат специални обредни хлябове в знак почит на почит към св. Архангел Михаил.
Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия. Празнуват и всички с име Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *