Православните християни почитат Свети Николай Чудотворец

В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница.
Свети Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Мала Азия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Присъства е на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите. Според вярванията, Свети Никола имал власт над морските ветрове и течения – той има покровителство над морските бури и урагани. В този ден лодките и корабите не плават в открито море
Денят на Свети Николай Чудотворец е празник на Бургас. Тържествата там ще започнат със Света литургия в катедралния храм. Сливенският митрополит Йоаникий ще поведе никулденското литийно шествие по централните улици до мостика, откъдето ще бъдат хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще отслужи тържествена празнична литургия в моряшкия храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. След литургията ще бъде раздаден рибен курбан.
Oряховските рибари ще сменят традиционната рибена чорба, приготвена с вода от Дунав, с ястия от най-добрия улов.
Професионален празник имат работещите в банки. По този повод, пред сградата на Българската народна банка в столицата ще бъде открит паметник на банкера Атанас Буров. Паметникът е създаден по инициатива на председателя на фондацията „Достойни българи“ Илия Георгиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *