Право на пенсия при стаж в България и чужбина

Право на пенсиониране или как се отчитат годините, отработени в чужбина, в страни-членки на Европейския съюз, заедно със стажа в България, за получаване пенсия поради навършени години? Събира ли се стажът, който се натрупва в България и във всяка друга страна-членка, дори ако човекът е работил в няколко от тях, или кандидат-пенсионерът ще трябва да отработи минимума, който се изисква за право на пенсия във всяка отделна страна? Проблемите на бъдещото пенсиониране вълнува много наши сънародници, работещи в чужбина, особено при извършваните реформи в тази област.

Разяснения по тези актуални въпроси дават експертите от Националния осигурителен институт в България. Съгласно разпоредбите на регламентите на ЕС, всяка държава-членка на ЕС отпуска пенсия на лицата по условията на националното си законодателство, като при необходимост взима под внимание осигурителните периоди на кандидата във всяка друга държава-членка. При преценяване на правото на пенсия, съгласно чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване, за изчисляване продължителността на осигурителния стаж, стажът, придобит съгласно българското законодателство, се сумира със стаж, придобит съгласно законодателствата на други държави-членки, но само за преценка на правото на пенсия.

Ако не ви достига стаж за пенсия:

За лицата, които имат осигурителен стаж, придобит съгласно законодателствата на България и на друга страна-членка, ако българският осигурителен стаж не е достатъчен, за да възникне право на пенсия за осигурителен стаж и възраст съгласно българското законодателство, се взема предвид и осигурителният стаж в другата страна. Но размерът на тази пенсия се определя само въз основа на дохода, върху който са внасяни социално-осигурителни вноски в България и от пропорционалното съотношение на българските периоди на осигуряване към общия период на осигуряване. Заявленията за пенсии се подават до компетентната институция по място на пребиваване на заявителя. Заявление за пенсия, подадено до институцията на една държава, се счита за заявление до всички други държави, в които съответното лице има осигурителни периоди. Заявленията за пенсии в Република България се подават в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт по постоянен или настоящ адрес на лицето.

Подаване на заявленията:

При подаване на заявление в друга страна-членка на ЕС за преценка на правото на пенсия, съответната компетентна институция трябва да изпрати по служебен път на НОИ два формуляра – проучване на молба за пенсия за старост и удостоверяване на осигурителните периоди в съответната страна. Също така тя трябва да изиска от НОИ служебно да представи формуляр Е 205 BG -удостоверяване на българските осигурителни периоди. При подаване на заявление в България за преценка на правото на пенсия, НОИ трябва да изпрати по служебен път на компетентната осигурителна институция в съответната страна формуляри E 202 BG – проучване на молба за пенсия за старост, и Е 205 BG – удостоверяване на българските осигурителни периоди. НОИ ще изиска от компетентната институция служебно да представи формуляр Е 205, удостоверяващ осигурителните периоди в съответната държава. Пенсиите за осигурителен стаж и възраст на наетите лица се отпускат от датата на прекратяване на осигуряването, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 6-месечен срок от придобиване на правото, съответно от прекратяване на осигуряването. Ако документите са подадени след изтичане на 6-месечния срок от придобиване на правото, съответно – прекратяване на осигуряването, пенсиите се отпускат от датата на подаването им.

 

Ели ЯНЕВА

3 thoughts on “Право на пенсия при стаж в България и чужбина

  • 22.08.2018 в 8:48
    Permalink

    Здравейте,
    Формулярите E 202 BG – „Проучване на молба за пенсия за старост“ и Е 205 BG – „Удостоверяване на българските осигурителни периоди“ попълват ли се, когато е придобито право на пенсия в България /2-ра категория труд -15 години и навършени 57г. и 10м./ и лицето продължава да работи в страна от европейския съюз /Испания/, където още не е придобило право на пенсия? Стажът в Испания не е ли необходим само за допълване на необходимите 100 точки.

    Отговор
  • 02.07.2019 в 9:05
    Permalink

    Здравейте,искам да попитам Декларация живот,кога и колко пъти се изпраща.Казаха ми познати ,че се изпраща на всеки 3 месеца за удължаване на пенсията.Живея в Испания.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *