Правят кисело мляко с протеин от охлюви

Не е далече моментът, когато ще започнем собствено производство на кисело мляко с охлювени протеини, лечебни вафли с охлюви и напитки на база минерална вода и охлювено брашно

Италианец нажежи страстите на пазара на охлюви в страната. Предлаганият от Джовани Авагнина – зам.-кмет на община Кераско – Италия, открит способ за отглеждане на охлюви е докарал до пълен провал несбъднали се фермери от цял свят – от Латинска Америка до Балканите. Това гласи отворено писмо от н.с. I ст., д-р Ивайло Дедов от БАН до министъра на земеделието Мирослав Найденов, кмета на община Аксаково Атанас Стоилов и земеделски сдружения. Ивайло Дедов е експерт към Националния охлювъден клъстер.
Печалният опит на охлювъди от цял свят сочи, че максималният добив на квадратен метър ферма по метода „Кераско“ не надхвърля 300 грама, което не може да покрие дори производствените разходи и след неколкогодишни усилия води до неизбежен фалит, пише Ивайло Дедов. Неговото писмо е по повод обявеното наскоро предложение на италианеца Джовани Авагнина за откриване на ферма за охлюви в община Аксаково. В същото време се очаква членовете на Националния охлювъден клъстер да произведат над 400 тона охлюви през тази година. В сдружението членуват над 120 ферми за охлюви в цялата страна. Досега цялата продукция от охлюви беше за износ, но не е далече моментът, когато ще започнем собствено производство на кисело мляко с охлювени протеини, лечебни вафли с охлюви и напитки на база минерална вода и охлювено брашно, каза Симона Моллова, консултант на клъстера. Тя обясни възможностите, които дава бизнесът с охлюви, на специален семинар в Хисаря.
Националният охлювъден клъстер пък ще изгради безплатно 10 охлювъдни ферми на млади пенсионери.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *