Правят ли се пари по време на рецесия?

Все пак, рецесиите не са като депресиите. Една рецесия винаги засяга по-малко хора, а те, като цяло, принадлежат към една специфична група от индустрията. „Вълновите” ефекти обаче, са причината, поради която рецесионния период изглежда по-дълъг, отколкото е в действителност. Така че, рецесиите не са нещо, което би трябвало да бъде пренебрегвано, недоглеждано, гледано отгоре или неоценявано. В крайна сметка, за някои от хората това означава загуба на работните им места, а за някои от тях са причината, поради която губят всичките си пари. В този аспект, вие би трябвало да се адаптирате към промените, които рецесията може да има върху вашите приходи, и в случай на успешна адаптация би трябвало да нямате особени проблеми.

     Икономика  в рецесия
Трябва да знаете как се държи пазара, какво е неговото „поведение” в такива случаи. Най-напред, трябва да сте наясно с основните положения за това какво е поведението на пазара, за да знаете къде и как най-добре да направите пари по време на рецесия. Известно е, че има пазарни сегменти, които са повлияни повече от други. Но общо взето, когато рецесията вече е завладяла пазара, с него се случват следните три  неща.
Първо, фондовият пазар ясно отразява как разходите на домакинствата намаляват. Цените на акциите вървят надолу, когато хората изразходват по-малко пари, а и самите компании правят по-малко пари. Вторият пазарен сигнал за рецесия е липсата на продуктово търсене, което води и до намаляване на наличностите на компаниите. А когато запасите са по-малки и работодателите се нуждаят от по-малко. Това води и до увеличаване на нивата на безработица, т. е. „излишните” работници се освобождават, поне временно, или се уволняват. Третият сигнал на пазар в рецесия е общото намаляване на работните заплати, което произлиза от факта, че става по-трудно да се намери работа. А когато хората получават по-малко, те започват и да харчат по-малко и цикълът се повтаря.
Хората, инвестирали на фондовия пазар, знаят, че винаги има върхове и спадове като цяло, респ. печалби и загуби. Дългосрочните инвеститори са засегнати и съответно загрижени за това как се представя пазара сега, днес, но не толкова много, че да предприемат драстични мерки за пълно реаранжиране на портфейлите си. Хората са различни:  едни просто се безпокоят за инвестициите си,  други  търсят печалби от тях колкото е възможно по-скоро и онези, които вече са направили една или повече много рискови инвестиции и чакат. Пазарната несигурност обаче, е най-доброто време за всеки тип инвеститор за купуване на акции. Казано е, че времето на рецесия е възможно най-доброто за да се направи голяма инвестиция. Умните и предприемчиви хора използват предимството на тази ситуация и купуват акции за много по-малко, отколкото те струват действително, и чакат пазара „да подскочи” обратно. Понижаването на цената на една акция, само по себе, не означава, че има нещо проблемно или грешно в нея. Купуването им обаче, докато цената им е ниска, ще ви накара  да изчакате уверено и смело докато дойде правилното за вас време за да ги продадете. А в същото време, други инвеститори ще се чудят защо не са направили същото, когато са имали тази възможност.
Негативни статистики, предупреждения и икономически проекции изпълват пространството по време на рецесия и това „наранява” (или поне повлиява) повечето инвеститори. Хората губят увереност, вместо да я печелят, въпреки че съществуват огромен брой поведенчески модели. Разбирането на тези модели обаче, може да е достатъчно за да ви даде предимство, за да останете финансово сигурни по време на рецесията, но можете също и да използвате тази възможност дори да направите повече пари. „Експанзия” е най-популярният съвет когато става въпрос за правенето на пари по време на рецесия. Изразходвайки парите си, вместо да ги спестявате, в подобни ситуации, е от ваш най-голям интерес. Цената на различните видове обслужвания ще бъде намалена, а много инвестиционни възможности, които не са били възможни за вас преди, изведнъж стават достъпни (на разположение за купуване). В този аспект, инвестирането в недвижим имот е много добър начин за правене на пари. Въпреки че това обикновено е свързано и с много търпение, с оглед на факта, че трябва да изчакате да приключи рецесията, за да можете да продадете инвестицията си, в края на краищата възвръщаемостите са по-големи. Ако не търсите инвестиране, но искате да се придвижите нагоре в йерархията на една компания или да подобрите собствения си малък бизнес по време на рецесия, има няколко неща, които може да направите, за да го постигнете. Първо, ако сте на работна позиция, на която се нуждаете от повече сигурност или искате да се издигнете в йерархията на фирмата, най-важното е да играете ключова роля в съхраняването на пари за компанията по време на рецесията. Второ, очевидно, моментите на рецесия не са най-доброто време за инвестиране на пари в рискови начинания. В действителност, предлагането на планове, които увеличават парите на компанията и напълно изключват всички намерения за изразходване на бюджета ú, е най-доброто средство за това.
Мисленето извън традиционните норми по време на рецесия също ще ви помогне да направите пари, независимо дали работите за себе си или за някой друг. Използвайте въображението си, когато анализирате метода си за провеждане на бизнеса, вашите продукти и работни задължения, респ. разходи. Целта ви е да намерите начин да предложите повече продукти или повече от каквито вашия клиент желае, без да жертвате твърде много от печалбата си. Припомнянето на това, което ви е съхранило в бизнеса, е друг важен аспект. Връщането на клиенти и бизнес контакти са другите неща, което е необходимо да постигнете. Опитвайте се да отговорите на техните интереси бързо. Следете измененията (за предпочитане – увеличенията) на продажбите за да се убедите, че имате съвпадения, т. е. те съответстват на или още по-добре – надвишават потребностите  на клиентите. Трябва да сте сигурни, че те ще са първите, които ще научат, ако имате отстъпка или специална продажба. Съобщете ползите от работата с вашата компания без директно да казвате, че ваш клиент е спечелил, работейки с вас.
Последният ми съвет за правенето на пари по време на рецесия е да диверсифицирате източниците си на приходи.  Жестоката, суровата реалност, бидейки в рецесия, е загубата на работа. Винаги имайте план Б, така че да не станете жертва на неизбежните временни уволнения. Най-доброто нещо, което може да направите, е да се опитате да създадете бизнес, които се харесва на онези, които са пряко засегнати от загубата на работа и рецесията като цяло. Добър пример е, че по време на рецесия повечето хора намират за по-сигурно да поправят или да поддържат активите (материалите, придобивките) си, които имат, отколкото да купуват нови. Вашият план Б може да бъде именно създаване  на допълнителна, странична работа, като поправяща или регенерираща материали, чрез който начин може да предложите на хората обслужвания при цени, които те ще искат да платят. При това, колкото и абстрактно да звучи, всеки печели.

    Добри бизнеси по време на рецесия
    Безспорно е, че съществува изобилие от бизнеси, които се нуждаят от намаляване на разходи и дори временни уволнения за наетите по време на рецесия, но има и няколко типа компании, които всъщност действително печелят от това икономическо явление. Част от тези бизнеси печелят или поне остават незасегнати от рецесията, докато други намират рецесионни ползи като приятен резултат от правилното таймиране и последствията от нея. Пример за такъв е здравната индустрия. Здравните грижи стават по-скъпи от всичко преди това, а самата общност на здравеопазването осигурява повече обслужвания от когато и да било преди. Пазарът обещава да расте повече за продукти, услуги и обслужвания, които помагат на хората да живеят по-дълго, по-комфортно, както и да им осигурят развлечения за старини, защото  рецесията все пак и все някога ще приключи. В този аспект, да бъдете в системата на здравеопазването точно в такива ситуации е може би това, от което се нуждаете, или от което би могло да спечелите. Така че, независимо от рецесията, хората ще продължават да се нуждаят от здравни грижи.
Смъртта, събирането на дълг и ремонтните работи  са други индустрии, които не се повлияват особено от рецесията. Гробищните паркове (приемни) получават същото количество работа, независимо от рецесията. Събиранията на дълг също действително може да имат много добра печалба по време на рецесия,  тъй като все повече хора не могат да плащат сметките си и трябва да препозиционират активите си. Ремонтните дейности също са преуспяващи във времената когато парите са недостатъчно, защото индивидите разбират стойността в поддържането и поправянето на това, което вече имат и избягват по-скъпи ремонти или отлагат необходимостта да купят нови заменящи активи за вбъдеще.
FOREX пазарът е друга област, която не се влияе съществено от рецесията. На него винаги има достатъчни волатилност и ликвидност, така че в подходящите моменти да се направят пари. Всъщност, как да направите пари на валутните пазари? Добрите инвеститори са известни със способността си да търгуват почти всяка валута. Те се нуждаят единствено от финансов капитал,  за да могат да започнат търгуването. Процесът за правене на пари на форекс няма писани правила. Прогнозирате, че стойността на една валута ще се увеличи, а на друга ще върви надолу. На този пазар валутите се търгуват и оценяват в двойки. Примерът за това как се извършват сделките на форекс е елементарен: виждате валутна котировка за двойката EUR/USD 1,3124. Базовата валута е EUR, а USD – котираната (базовата валута е на стойност 1 единица във всички случаи на валутни котировки, а котираната валута е количеството валута, което може да купите с една единица от базовата валута). В горния пример, с 1 EUR можете да купите 1,3124 USD. Оценявайки стойността на котираната валута или чрез правилно оценяване на намаляването на стойността на базовата валута, са начините чрез които добрият инвеститор може да прави пари на този пазарен сегмент.
Или, ще разгледам друг подход към валутната търговия, основаващ се на обмисляне на позицията, която инвеститорът заема за всяка валута в двойката. Базовата валута, която продавате може да бъде разглеждана като къса позиция и се използва за да се купи котираната валута, която ще бъде дългата позиция от валутната двойка. В горния пример, за да купи EUR, инвеститорът първо трябва да стане „къс” в долари, да скъси доларовите си позиции, така че да може да заеме дълга позиция в евро. Начина за правенето на пари чрез това е инвеститорът да продаде обратно EUR когато стойността им „се оцени от” (спрямо) долара. Допускаме, че стойността на еврото си оценява на 1,3024. За партида (лот) от 10 000 USD инвеститорът ще загуби 100 USD (13124 – 13024), ако е избрал  да продаде EUR при този обменен курс. Другият възможен вариант, ако обменният курс EUR/USD се увеличи със 100 пипса до 1,3224, то тогава инвеститорът печели 100 USD (13224 – 13124).
Сега ще конкретизирам възможностите за правене на пари със съвсем неотдавнашен пример. Котировките на т. нар. кабел GBP/USD на 25 януари и 25 февруари бяха съответно 1,57–1,585 (средно 1,5775) и 1,505–1,51 (средно 1,5075). За разглеждания едномесечен период британският паунд е поевтинял с почти 4,5 % спрямо долара, т. е. изменението на котировката на двойката е 0,07, доста добро за успешни валутни сделки и спекулации. Аналогична бяха и ситуациите с двойките USD/JPY; AUD/USD и др.
В заключение, Deutsche Bank прогнозира дългосрочно рали на USD, т. е. няколкогодишен етап за ръст на долара. Икономическият растеж на САЩ стимулира изкарването на капитала от облигации и връщането му в акции. Според анализатори на банката, пазарът сега подценява мащабите на възможната сила на долара през следващите години. Като допълнение, почти всички валути достигнаха максимума си по отношение на USD. Прогнозираните курсове към 2015 г. са: меча тенденция за EUR / USD до 1,15 ; увеличаване на USD / JPY до 115 и спад за AUD / USD до 0,85. Тези изменения са напълно логични и възможни, и в рамките на около 7 % годишно. Експертите прогнозират също и отслабване на валутите на развиващите се страни спрямо долара.

д-р инж.-химик Тихомир Цанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *