Прага ни дава зелена светлина за Евросъюза

Чешки фирми ще ремонтират разрушените от бедствията жп линии

„Изучете си внимателно договора за влизане в ЕС.“ Този съвет отправи президентът Вацлав Клаус към България след разговорите си с българския държавен глава Георги Първанов вчера. „Това не направиха нито гражданите на чешката република, нито партиите ни и сега някои са много изненадани какви ангажименти има в нашия договор и какво сме обещали да изпълним“, обясни Клаус.

„Имам уверенията на президента Клаус, че чешката република ще е една от първите държави, ратифицирали договора ни за ЕС, и ние сме благодарни за това“, заяви Първанов. 80-членният Сенат вече одобри документа, предстои окончателното му гласуване.

Покана към чешките фирми да участват във възстановяването на разрушената от бедствията у нас жп мрежа отправи Първанов. Той изрази надежда, че ЧЕЗ за електроразпределителните дружества и други големи чешки инвеститори ще се включат в приватизацията на ТЕЦ и ВЕЦ у нас. Обща е темата и за ядрената енергетика, по която в ЕС предстои полемика с партньорите ни, каза Първанов. Според него чешкият бизнес има място в проекта за АЕЦ „Белене“.

Почетна рота посрещна тържествено Георги Първанов и първата дама Зорка Първанова в двореца „Храдчани“ вчера сутринта. Лично президентът Клаус и съпругата му Ливие чакаха 5 минути на портата на двореца кортежа на българската президентска двойка. Клаус посрещна Зорка Първанова с букет. Стотици чехи и чужди туристи снимаха пищната церемония. Първанов поздрави на чешки почетната рота.

Пластика на Дон Кихот от скулптора Атанас Москов подари нашият президент на колегата си Клаус, защото, по думите му, чешкият президент е Дон Кихот на европейската дискусия. „Наскоро испанският престолонаследник принц Филипе ми бе на гости и ми подари картина на Дон Кихот и явно има защо“, усмихна се Клаус. Той пък подари на българския си приятел и колега уникален сервиз от тежък чешки порцелан.

„Добре дошли в Прага“, с тези думи на чист български език се обърна към Първанов пък кметът на града д-р Павел Бем. Той връчи на Първанов Ключа на Прага. Навремето градът е бил обграден от крепостна стена, през която е можело да се влезе само през един вход. Който не имал ключ, не е можел да стъпи в Прага.

„Топлите ми спомени за този град са отпреди 26 години. Тогава със съпругата ми бяхме тук на сватбено пътешествие“, каза Първанов. Сега градът е още по-хубав. Вчера следобед първата дама на чешката република Ливие Клаусова разведе Зорка Първанова с корабче по река Вълтава.

Екатерина Николова

Пратеник на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *