Прах в очите: 5 са в ареста, 2 се търсят за измами със средства от еврофондове

Петима са задържани за 72 часа, а двама се издирват по разследването на прокуратурата, ДАНС и МВР за измами със средства от еврофондове, обявиха на брифинг от прокуратурата. Прах в очите на зрителите има достатъчно: привлечени като обвиняеми са осем лица. Не е ясно още какви мерки за неотклонение ще поиска прокуратурата от съда да им бъдат наложени и на кои лица. Единият от издирваните – жена, се намира в Турция, а другият е в страна от ЕС. Проверяват се и служители на ДФ „Земеделие“ участвали в процедурите по отпускане на средства, за това дали са съдействали за измамите или са имали нерегламентирани взаимоотношения с лицата.
Става въпрос за програмите касаещи развитието на селските райони и конверсия на лозя в период около 2015 г. до 2018 г. По програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лв от ДФ „Земеделие“, а по другата над 7 млн. лв. Фирмите кандидатствали по програмите формално не са били свързани с реалните собственици, но те са роднини, служители, деца на служители свързани с „бизнес империята Карнобат“. Реалните пълномощници са роднини на собствениците на бизнес империята или приближени лица.
По проверката на къщите за гости бе заявено, че тя се извършва от прокуратурата и не е съвместно с ДФ „Земеделие“. Част от нейния предмет е и проверка на длъжностни лица, имащи отношение към казуса, сред които и министър Румен Порожанов, в качеството му на бивш директор на ДФЗ и на министър.
За проверките по „Апартаментгейт“ обясниха, че се работи активно, но не са приключили все още. И допълниха, че обемът на проверките е голям, което ангажира голям човешки и технически ресурс, но „се работи на върха на възможностите“, за да се достигне до конкретен резултат, който да бъде оповестен. По думите им се проверяват доста случаи. Но не каза нищо за „лъжицата с катран в бурето с мед“ – сравнение, употребено за Цветан Цветанов от неговия пряк отговорник и покровител Борисов
Отново бе претоплена манджата с Ветко Арабаджиев, който пак щял да бъде екстрадиран у нас от Испания в следващите дни. За Маринела Арабаджиева /може би защото все пак е дама/ обаче процедурата за екстрадиция все още не била приключила, като са били поискания и изпратени допълнителна информация. За двамата имало и втора прецизирана Европейска заповед за арест, в която е бил разширен кръга на обвиненията, за които пак се иска екстрадицията им.
Замитане на скандала под килима бе направено на принципа „Гарван гарвану око не вади“ и по доказаните  твърдения за неправомерни действия на прокурор Ангел Кънев във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии на обвиняемия Миню Стайков и членове на неговото семейство; за упражняване на психологически натиск върху друг обвиняем, с цел даване на лъжливи показания; за свързаност и близки отношения с лица и търговски дружества, конкурентни на неговия бизнес. Разбира се, според прокуратурата няма нарушения от страна на колегата Кънев, проверка е била извършена и лично от главния прокурор Сотир Цацаров, но как е станало това, не стана никак ясно…

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *