Преглед на икономическата тема в пресата

„Пежо-Ситроен“ загуби 1 млрд. евро заради кризата- започва коментара си „Дневник”:
Резултатите за първото полугодие на втория по големина европейски автомобилостроител „Пежо – Ситроен“ (Peugeot-Citroen) доказаха колко трудно ще е на компаниите от сектора да преборят кризата на пазара, предаде „Блумбърг“. Загуба от 963 млн. евро и сривове в продажбите, производството и приходите очертават тежкото положение на дружеството за периода януари – юни. Докато съкращаването на производителността с 32% за полугодието е планирано с оглед освобождаване от залежала стока и ограничаване на разходите, то останалите резултати трудно могат да бъдат оправдани.
„Нови 22% от икономиката на Литва изчезнаха” – е друго водещо заглавие в „ Дневник”:
С 22.4% на годишна база се сви брутният вътрешен продукт (БВП) на Литва през второто тримесечие при очаквания на експерти за спад от 16.7% за периода. Икономиката на страната е загубила общо 18.1% за полугодието след драстичен срив в производството, строителството и потреблението в стопанството.
„Кризата увеличава ролята на финансовите директори” – продължава
„ Дневник” коментара си, относно финансовата криза:
Икономическата криза фокусира вниманието върху финансовите директори, като те са все повече ангажирани в стратегическото развитие и в управлението и приоритизацията на риска в сравнение със същия период миналата година. Това показва проучване на CFO Research Services и Асоциацията на дипломираните експерт счетоводители – ACCA.

За проучването са интервюирани 450 финансови директори по целия свят. Според него финансите са в светлината на прожекторите заради кризата, като 83% от анкетираните казват, че сега ролята на финансовите директори е по-важна, отколкото преди една година, а 70% твърдят, че финансовите функции получават повече подкрепа в сравнение със същия период на 2008 г.
„Понижение при 60% от търгуваните компании” – е водещо заглавие в „Пари”:

Три от индексите попаднаха в мечата прегръдка.

Началото на днешната борсова сесия донесе понижени при точно 60% от търгуваните 15 компании. В първите 20 минути на търговията повишение на капитализацията регистрираха 33% от дружествата, а останалите 7% не промениха цената на книжата си.

„Еврото и новозеландският долар отчетоха понижение” – е друга водеща новина в „Пари”:

Увеличава се търсенето на американският долар и йената

Еврото се търгуваше на най-ниската си стойност от 2 седмици насам, водено от негативни новини за германската икономика. Според местни икономисти, страната ще отчете най-високия ръст на безработица от 2007 г. насам.
Новозеландският долар падна до най-ниската си стойност срещу еврото за последните три седмици след като от централната банка заявиха, че ще оставят основния лихвен процент непроменен.

„Продадени активи свиха двойно печалбата на „Бианор Холдинг“ – започва коментара си „Банкер”:

По-големият ръст в оперативните разходи (239%), доведе до двоен спад в нетна печалба на „Бианор Холдинг“ АД за първото полугодие до 43 хил. лева.
Към 30 юни компанията има вземания от свързани лица – физически лица и фирми, в размер на 651 хил. лв., които са по предоставени заеми (622 хил. лв.), от продажби (15 хил.) и от лихви по предоставени заеми (14 хил.).

„БТПП ще настоява пред социалния министър за мерки срещу сивия сектор” – продължава „Банкер”:
Председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов ще вземе участие в работна среща на социалните партньори, организирана от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, съобщиха от БТПП.
Необходимостта от подобряване на диалога е обсъждан многократно и БТПП е изразила своята позиция и по време на Международната конференция на труда през м.юни в Женева, съобщават от палатата.

„Юробанк И Еф Джи България“ отчете 17 млн. лв. печалба – завършва коментара си „ Банкер”:

По неодитирани данни към 30 юни „Юробанк И Еф Джи България“ АД отчита нетна печалба в размер на 17 млн. лева. Активите й достигнаха 5.715 млрд. лв., което представлява ръст с 10% спрямо юни 2008 година.
През юли В Търговския регистър беше вписано увеличението на капитала на банката чрез издаването на 206 574 765 нови акции с номинална и емисионна стойност 1 лев. След приключването на процедурата той стана 452 752 652 лв., като всички акции от новата емисия бяха придобити от акционера „И Еф Джи Ню Юръп Холдинг“ Б.В. – Холандия. След вписване увеличението на капитала разпределението на акционерното участие е, както следва: „И Еф Джи Ню Юръп Холдинг“ Б.В. – 54.1%, „И Еф Джи Юробанк Ергасиас“ С.А. – Гърция – 34.6%, „КЮХ Балкан Холдингс Лимитед“ – Кипър – 11.2%, и други – 0.1 на сто.

„Голям, лош и се връща” – започва коментара си „ Капитал”:
Международният валутен фонд направи първите крачки към мечтата си да контролира световната резервна валута.
Срещу загубата на доверие няма застраховка. За тези, които не вярват – моля, излезте навън и вижте резултатите от финансова криза, в чиято основа стоеше именно загубата на този неизмерим актив. Но хората и институциите, които са загубили доверието към тях, бързо се сменят от други, позабравени в последните години. И точно от тази ситуация засега успешно успяв.
Колко ще получи България-

България има квота от 640.2 млн. СПТ, което й отрежда дял от 0.29% от капитала на МВФ. Това на практика означава, че страната ще получи още 474.6 млн. СПТ или около 740 млн.долара, които със сигурност ще се отразят положително на платежния баланс.

Най-вероятно тези активи ще бъдат разпределени по равно между БНБ и Министерство на финансите, каквато е практиката досега. Независимо от пропорцията те ще стоят в платежния баланс и по този начин ще намалят допълнително натиска върху валутния борд в страната. От фонда обаче изрично посочват, че „тези средства в никакъв случай не трябва да изместват преговорите за допълнителна помощ от МВФ или да отклоняват държавите от политическия им курс“.

Изготвил прегледа:
Венелин Йорданов – ИП „Популярна каса95“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *