Преглед на печата днес

Водещата новина за Дневник е намесата на Европейската комисия в подкрепа на природозащитниците борещи се срещу незаконните строежи в Иракли, Странджа и Пирин. Брюксел откри 4 нови наказателни процедури срещу България и настоя строителството в тези месности да бъде замразено и незабавно, като бъдат изготвени оценки за нанесените върху природата щети.
Винетките ще поскъпнат догодина, но още не е ясно с колко, четем в 24 часа. Вестникът се позовава на доклад към бюджета на финансовия министър Симеон Дянков. В него е записано, че заради ограничените възможности на държавата за финансиране на основни инфраструктурни проекти, допълнителните средства трябва да бъдат осигурени от по-високи пътни такси и винетки.
Заради икономическата криза и младите семейства остават без данъчните екстри, съобщава в. Сега. Пак според намеренията на финансовия министър със задна дата вероятно ще бъдат отменени отстъпките за двойките до 35 години с жилищни заеми и за големите инвеститори. В същото време се вдига дневната надница за извънреден труд, посочва в. Политика. Става въпрос за подписания договор между синдикатите и социалното министерство, според който вместо със 75 на сто над дневната надница за събота и неделя и по време на празници, работещите ще взимат по 125 %.
20 на сто от българите изтеглили банков кредит, ползват парите, за да живеят ден за ден, според изследване на Икономическия институт на БАН, цитирано в днешния Труд. В него е записано, че голяма част от хората са усетили кризата още през 2007 г. Тогава те са вземали кредити, за да покрият най-належащите си потребности- храна, сметки за ток и парно.
„Световна треска за злато“- това е водещото заглавие за в. Пари, където четем, че изплашени от рекордните бюджетни дефицити и обезценяването на долара, инвеститорите търсят спасение в благородния метал. Очакванията са цената му скоро да достигне до 1200 долара за тройунция.
Дума пише за идея на министъра на образованието Йорданка Фандъкова, от следващата година децата в началното училище да преминат на целодневна форма на обучение.
„Държавата ще удари жестоко всяко насилие над деца“, съобщава Стандарт. От 5 до 15 години затвор ще отнасят организаторите на трафик на малчугани, сексуалните насилници и авторите на детско порно, предвиждат новите промени в Наказателния кодекс, огласени от зам. – правосъдния министър Даниела Машева.
Монитор поставя акцент върху скандала във Висшия съдебен съвет, след като се разбра, че „черничкият Красьо“ от Плевен поддържал телефонни контакти с трима от висшите кадровици. Името на Красимир Георгиев-Красьо нашумя през юли тази година, когато магистратът от Висшия съдебен съвет Иван Колев заяви, че има информация, според която плевенчанинът пазарува гласове в съвета срещу 200 хиляди евро.Новинар допълва темата като пише, че лично главният прокурор е обявил имената на тримата членове на Висшия съдебен съвет- Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов. Борис Велчев посочва още, че плевенчанинът е имал контакти с още 30 работещи в системата на правосъдието.
В седмичника 168часа ще прочете за тайния син на Доган, как ГЕРБ се роботизира, БСП се разцепва, а Симеон тайно си разпродава горите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *