Преглед на печата

„Консулът Ибрахим ал Фурис премина на страната на бунтовническата власт в Бенгази и превзе посолството. Преди това българското външно министерство обяви Ал Фурис за персона нон грата, но той отказа да напусне страната“, обяснява „Дневник“. В заглавието на материала названието „бунтовници“ е поставено в кавички.
Друга обща тема в днешния печат са дебатите в Народното събрание във връзка с вота на недоверие към правителството, който ще бъде гласуван тази вечер. Преглед на заглавията издава отношението на пишещите журналисти към вчерашните дискусии между депутатите за политиката на МВР и борбата с организираната престъпност. „Вот като водевил. Пет часа опозицията напада, един час Цветанов им отвръща“, пише „Труд“. „Седем часа власт и опозиция спорят кой е Кръстникът“ е заглавието в „Сега“. „Монитор“ извежда като акцент думите на вътрешния министър, че БСП е СИК, а СДС – ВИС. „Бойко даде рамо на Цветанов, Командира сложи червена вратовръзка“, пише „Стандарт“.
„Скок на лошите кредити“ гласи челното заглавие в „Труд“. Пояснението е на БНБ: само за миналия месец проблемните заеми са се увеличили с над 340 милиона лева и вече надхвърлят една пета от кредита на банките.
„Проблемните кредити счупиха всички рекорди. Лошите и предоговорените кредити вече са над 8 милиарда лева“, отбелязва „Сега“ и припомня, че преди две години проблемните вземания бяха с 6 милиарда по-малко.
Ръстът на фирмените заеми означава, че българският бизнес още не може да преодолее кризата, констатира „Труд“.
Според рейтинговата агенция „Fitch“, цитирана от вестник „Класа“, необслужваните заеми тепърва ще нарастват. Очаква се да достигнат връхната си точка в края на тази година.
Милионерите у нас са нараснали 60 пъти само за година. Това е водещата информация в „24 часа“. Според подадените данъчни декларации над 1 милион лева годишен доход са имали 1 673-ма българи. Експерти обясняват скока на милионерите с това, че кризата е принудила много хора да продадат бизнеса си.
Също в „24 часа“ четем статия, в която председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и комисарят Кристалина Георгиева се опитват да обяснят как новият бюджет на Евросъюза ще помогне на българите. Това е бюджет, за който всеки гражданин ще работи едва четири дни в годината, но ще стигне за подобряване на енергийната ефективност, нови инвестиции в пътища и железници, по-модерно и по-екологично земеделие.
„Два пъти откриваната магистрала „Марица“ вече се руши“, пише „Сега“. Участъкът между Харманли и Любимец, който бе откриван веднъж от тройната коалиция и още веднъж от Бойко Борисов, отива на втори ремонт в рамките на година. Асфалтът поддава на натиск с гола ръка, твърди изданието.
„24 часа“ помества интервю с Евдокия Манева за новия проект за управление на отпадъците. От интервюто става ясно, че общините вземат незаконно 100 милиона лева от такса смет. Законът изрично посочва, че средствата от тази такса се използват само и единствено за управление на отпадъците. По официални данни обаче общините събират 100 милиона повече, отколкото действително влагат за тази цел, твърди Манева.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *