Преглед на печата

Формулата на кабинета „Борисов“- повече експерти и няколко политици, коментира ДНЕВНИК. Изданието допълва, че бизнесът иска гаранции за прозрачност. Вестник ПАРИ допълва, че бизнесът е оценил високо експертния кабинет предбожен от Бойко Борисов. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България заявява, че очакват министрите да изпълняват предизборната програма на ГЕРБ за подобряване на бизнес средата, запазване на финасовата стабилност, валутния борд, ниските данъци, намаляване на осигуравките и на административните прегради.
Генералът готви резервни екипи за властта, пише 168 ЧАСА, като уточнява, че заедно с подготовката на новото правителство лидерът на ГЕРБ подготвя и резервни екипи. Те ще поемат ключовите постове, ако титулярните министри се издънят.
Водещото заглавие за в. СЕГА е, че Борисов концентрира властта в четири мегаминистерства. В същото време икономисти се съмняват, че окрупняването ще доведе до съкращаване на администрацията. В НОВИНАР ще прочетете, че министърът „без портфейл“ Божидар Димитров взриви дясното мнозинство. Зради него Синята коалиция може да гласува срещу кабинета на ГЕРБ. Изданието припомня, че до кандидатурата за министър на Божидар Димитров се е стигнало след като бяха приети лустрационни текстове в правилника на новото Народно събрание, които не позволяват на депутати принадлежали към бившите служби на Държавна сигурност да стават председатели на парламентарни комисии. ТРУД цитира на първата си страница думите на бъдещия премиер, че ако то Синята коалиция “ ще ми въртят номерца“ ще върне мандата.
В ПОЛИТИКА ще намерите портрет за бъдещия министър на правосъдието прокурор Маргарита Попова. Там тя е описана като „представителна, фина, по европейски стриктна и дисциплинирана“. Наричат я още и “ пазителят на европарите у нас.“
Бъдещият премиер Бойко Борисов вече започва да обявява и първите си решения на новия пост- сред първите неща, които ще направи е да отпусне 50 милиона евро за боклука на София, пише ДУМА. Те ще бъдат вложени в изграждането на завода за преработка на битови отпадъци, край столицата.
Вестник КЛАСА припомня, че министрите от кабинета на Борисов ще се закълнат на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник. Вчера Борисов лично е поканил президента Първанов и патриарх Максим да присъства на клетвата.
Възобновените дела срещу изпадналите депутати е водещата тема за в. ПОГЛЕД. От него ще научите, че тръгва разследване и срещу досегашния депутат Тома Томов.
На първата си страница 24 ЧАСА цитира предсателя на комисията за отнемане на престъпно имущество Стоян Кушлев, че са правени отпити за натиск дори от депутати от комисията по корупцията в предишния парламент, представители на управляващата тогава коалиция заради наложените запори върху мръсни пари и имоти на Коце Маца, братя Галеви, кърджалийския Роко и Александър Томов.
В СТАНДАРТ четем, че Здравната каса ще праща агенти в болниците, за да следят как ни лекуват. Ще се следи основно дали докторите избират най-подходящото лечение за пациента или просто по-скъпа клинична пътека, за да печелят повече.
МОНИТОР съобщава, че елитните гимназии са наполовина празни. След второто класиране свободните места в София са 943. Ще оцелеят класовете, в които са записани по 18 деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *