Преглед на печата

Строежът на „Тракия“ започва на 3 май. Това обещание на строителния министър Росен Плевнелиев е отбелязано в СТАНДАРТ и ДЕЛНИК. Председателят на секция „Инженерна инфраструктура“ към Камарата на строителите в България и член на Асоциацията на индустриалния капитал доц. Николай Михайлов заявява за СТАНДАРТ, че „Търгът за „Тракия“ е първият голям тест за кабинета. Строителите сме за ясни правила и честно състезание, казва още доц. Михайлов по повод 100-те дни на кабинета и намерението да започне изграждането на магистрала „Тракия“.

В дните на равносметка ДНЕВНИК публикува данни за България в контекста на бизнесклимата в Централна и Източна Европа. В анкета на Ройтерс е отбелязано, че състоянието на промишленото производство в България се е подобрило през септември, но данните от търговията през септември показват, че растат покупките на хранителни стоки, цигари, напитки. Според цитираната анкета, плахото възстановяване на икономиката се коментира с уточнението, че един месец на ръст не изключва ново понижение. За обрат в българската икономика се разчита основно на Европейския съюз. Там, отбелязва вестника, според експертите, стойностите на водещи бизнесиндикатори дават надежди, че процесите в отделни сектори на икономиката започват да се обръщат в положителна посока. ДНЕВНИК цитира и доклад на Международната агенция по енергетика, който сигнализира, че бездействието към климатичните проблеми ще струва годишно 500 млрд долара повече.
ДНЕВНИК публикува съобщението, че днес кабинетът ще обсъди промените в Закона за нотариусите, според които всички разплащания за имотни сделки ще се правят само по банков път. Продавачът и купувачът ще превеждат сумите по сметка на нотариуса или в избрана банка, уточнява всекидневникът.
Същата информация е отразена в 24 ЧАСА и в ТРУД, а темата на броя е озаглавена: „Порои потопиха западна България“. Снимка показва как водите на реката са подкопали пътя за Македония, а ТРУД, СТАНДАРТ и ДУМА съобщават, че 26 села в Кюстендилско са останали без ток.

СЕГА посвещава централната си тема на промените в Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност под заглавие: „Властта иска да се отнемат имоти и при конфликт на интереси“. Изданието уточнява, че вече няма да се чака осъдителна присъда, за да се пристъпи към конфискация на необяснимо богатство.

24 ЧАСА публикува снимка от тържествата в Берлин по повод 20-та годишнина от падането на стената, на която е видно част от официалното множество, сред което изтъкнати дисиденти, участници в събитията, сегашни лидери на най-големите държави в Европа, сред тях и премиерът Бойко Борисов.

Новината от НОВИНАР е, че вдигаме нов национален стадион. Строежът обаче ще започне най-рано през август 2011 г.

Изданията съобщават, че, заради разрастващата се епидемия, грипната карантина ще бъде удължена със седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *